El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat aquest dimarts a tots els valencians que no s’han vacunat contra la pandèmia del coronavirus a València, Alacant i Castelló que “no existeix el dret a contagiar els altres”, ni tampoc “existeix la llibertat de saturar hospitals”.

“En això hem de ser clars: la inconsciència té uns límits”, ha advertit en el seu discurs en un col·loqui organitzat pel fòrum d’opinió Barcelona Tribuna, després que el TSJ-CV haja aprovat l’obligació de presentar el passaport covid per a accedir a espais d’hostaleria i oci. Aquesta mesura entrarà en vigor aquesta setmana quan la Conselleria de Sanitat publique la resolució.

Llocs segurs per als vacunats

Ximo Puig ha defensat, així, la decisió que van adoptar la setmana passada de limitar-hi l’accés a la població no vacunada a la Comunitat Valenciana. En concret, serà obligatori presentar el certificat covid per a accedir a establiments d’hostaleria, restauració i oci amb aforament superior a 50 persones, festivals de música i esdeveniments i celebracions amb més de 500 assistents, així com per a fer visites en hospitals i residències, entre altres activitats.

“Sabem que els no vacunats propaguen més la malaltia. Sabem que tenen 20 vegades més risc d’acabar hospitalitzats”, ha emfatitzat. Puig ha recalcat, a més, que “no és una opció” que aquesta gent acabe contagiant ni saturant els hospitals, perquè “la llibertat exigeix respectar la salut dels altres”.

18

Centenars de persones es vacunen a València després de l’anunci del passaport covid M.Á. Montesinos

Amb tot, Puig ha destacat l’alt grau de vacunació a la Comunitat Valenciana i a Espanya, vint punts per damunt del 50 % de població immunitzada dels Estats Units, malgrat que aquest país “va disposar de la vacuna abans que ningú”. També ha destacat que Espanya la va obtindre al mateix temps que tot Europa i hui supera Alemanya en 15 punts.

En clau valenciana, ha reiterat que la ciutadania sent “orgull” pel comportament responsable en la superació de la pandèmia del coronavirus: “La resposta davant de l’adversitat ens ha unit i ha despertat en nosaltres el millor patriotisme, el cívic”. També ha recordat que la ciència i la tecnologia “tenen un límit sense l’ètica i els valors”.