Un lleu respir enmig d’un sisme de contagis. La sisena onada dona una xicoteta treva després de descendir els casos per primera vegada des de la vespra de Reis i després d’una setmana, la passada, en la qual cada dia es polvoritzaven rècords de notificacions. Sanitat va sumar ahir 13.196 contagis nous, que suposen 3.168 casos positius menys que el dimarts de la setmana passada, quan se’n van registrar més de 16.300.

Es tracta de la xifra més baixa des del passat 5 de gener, quan es van notificar poc més de 12.000 contagiats nous. Alguns experts auguren, segons els seus models matemàtics, que el sostre de contagis pot arribar aquesta mateixa setmana, després que la incidència acumulada a 7 dies s’alentira i fins i tot baixara ahir, com també ho va fer la IA de casos a 14 dies per 100.000 habitants, que es va situar en 3.158,99 després de rebaixar-se en 38 punts. És el primer descens des de mitjan octubre, quan era de 31 casos. Un descens que, al remat, pot significar el canvi de tendència.

Els milers de contagis es tradueixen en augment de les hospitalitzacions i, després, arriben els morts. Sanitat va notificar ahir 32 decessos per coronavirus, tots de l’última setmana. Es tracta de 15 dones d’entre 62 i 96 anys i 17 homes d’entre 44 i 97 anys. El total de morts des de l’inici de la pandèmia, fa dos anys, ascendeix a 8.320 persones.

Després del repunt de les hospitalitzacions després del cap de setmana, ahir van tornar a pujar lleugerament els ingressats amb dos hospitalitzats més que el dia anterior, fins als 1.701, i set ingressats més en cures intensives, fins als 205. Com a nota positiva, també es va produir un descens en els casos actius, amb 159.988, la qual cosa suposa un 18,26 % del total de contagiats.

Puig diu que aquesta setmana pot arribar-se al sostre de contagis

El president de la Generalitat, Ximo Puig, es va referir ahir a la situació de la pandèmia de coronavirus a la Comunitat Valenciana per a indicar que aquesta setmana “es podria produir el sostre de contagis” i “d’ací a una o dues setmanes, el punt límit d’hospitalitzacions”. Puig va assenyalar que l’horitzó “no el sabem” i “el que estem observant sempre és el que diuen els models i el que passa en altres països”. Així mateix, el president va avançar que Sanitat ja estudia quan obrir els vacunòdroms.