Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La direcció de Ford suspén la crucial reunió sobre el futur d’Almussafes a una hora de la cita

Empresa i sindicats negocien contrarellotge una sèrie de retallades que asseguren la viabilitat de la fàbrica amb el dijous com a data límit

Operaris treballen en la planta d’assemblatge de motors de Ford Almussafes. | GERMÁN CABALLERO

La direcció de Ford España ha cancel·lat la reunió prevista per a aquest dilluns amb els sindicats d’Almussafes en la qual totes dues parts havien de continuar negociant les retallades que ha posat l’empresa sobre la taula dels treballadors a canvi d’assegurar la càrrega de treball a la factoria valenciana a mitjà termini amb l’assignació de dos models elèctrics.

Segons han informat fonts del comité d’empresa, la companyia s’ha limitat a remetre un correu als diferents sindicats en què s’informa que “es cancel·la la revisió sobre la situació de Ford”, sense aportar més raons. La cita estava concertada per a les 15.00 hores d’aquest dilluns i el missatge l’han rebut a les 13.44 hores.

Aquesta reunió, la tretzena de la denominada “comissió negociadora de l’acord per l’electrificació”, era crucial, perquè la direcció espanyola de Ford ha de remetre a la central europea l’acord de retallades pactat amb la plantilla d’Almussafes com a més tard aquest dijous. En aquesta mateixa carrera també es troba la factoria alemanya de Saarlouis. La planta que oferisca més “competitivitat” a Ford rebrà aquests dos contractes en joc.

De moment, les postures estan allunyades. L’empresa, que va concretar els seus objectius la setmana passada, demana rebaixar un 10 % els sous, eliminar una setmana de vacances i ampliar mitja hora les jornades laborals. Els sindicats rebutgen de ple retallar sous (en 2021 van pujar un 7 %), si bé UGT es va obrir la setmana passada a negociar possibles congelacions durant els tres pròxims anys, sempre que Almussafes rebera les adjudicacions.

El gest és important, ja que amb el 97 % d’afiliació en la factoria, UGT té l’última paraula per a signar qualsevol pacte amb la direcció. Sempre amb aquests dos contractes a la mà, que segons el portaveu d’UGT, José Luis Parra, assegurarien el treball per als pròxims 15 anys, el sindicat arribava a la reunió d’aquest dilluns amb la intenció d’oferir ja els primers sacrificis.

Ford suspén la reunió de la negociació a Almussafes. MATEO L BELARTE.

La proposta: congelació de salaris

Així, la proposta aniria orientada a pactar uns tres anys de congelació salarial i dos més en què els sous es revisarien en funció de l’IPC, però sense consolidació en les taules salarials. És a dir, el sindicat ofereix concessions en l’etapa 2022-2025, atés que estima que serà l’època més complicada de la factoria, ja que, fins i tot rebent l’adjudicació dels elèctrics, aquests no començarien a fabricar-se fins a l’any 2025 i els models actuals comencen a caducar ja (al març se’n va el Mondeo; en 2023, part de la Transit; i en 2025 només quedarà el Kuga).

Els sindicats minoritaris de moment rebutgen qualsevol reculada tant en els salaris com en l’apartat de les vacances i la duració de la jornada. A més, alerten que congelar sous en un escenari en què els experts apunten al fet que la inflació continuarà pujant pot reduir considerablement el poder adquisitiu dels més de 6.000 treballadors de Ford Almussafes.

Compartir el artículo

stats