Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La indústria valenciana incrementa els seus preus un 20 % en 2021

La pujada està 16 punts per davall de la mitjana espanyola i afecta sobretot l'energia i el metall

Els preus en la indústria de la fusta han pujat un 16,5 %

La indústria valenciana va tancar l'any passat amb un insòlit increment dels seus preus del 20 %, encara que la dada està 16 punts per davall del 35,9 % que va registrar el conjunt d'Espanya, segons les dades fetes públiques hui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest augment il·lustra la situació general de la inflació al país, que va acabar l'any amb una alça del 6,5 %, una dada desconeguda en tres dècades pels efectes de la pandèmia sobre els subministraments i les tensions geopolítiques, entre altres factors.

Els béns d'equip, amb una pujada del 2,3 % i els de consum, amb una pujada del 3,7 %, són els que millor han suportat la situació. En l'altre costat de la balança es troba l'energia, amb un augment del 54,6 % interanual, i els béns intermedis, amb una alça del 16,7 %. La dinàmica és similar en la resta d'Espanya, si bé ací l'evolució dels preus es troba condicionada per l'espectacular pujada de l'energia, que arriba al 95,9 %.

Branques d'activitat

Per branques d'activitat, a la Comunitat Valenciana la més damnificada és la d'extractives i refinació, energia i aigua, amb un increment del 53,4 %. Li segueixen la indústria metal·lúrgica, amb un augment del 28,6 %, el sector químic (23 %), la fusta (16,5 %) i el paper i el cartó (12,1 %). Per contra, les activitats amb una millor evolució dels preus van ser el cuir i el calçat (1 %), el material de transport (1,6 %) i la maquinària i equip (1,9 %). Cal ressenyar que la indústria alimentària va elevar els seus preus en un 6,1 %.

Compartir el artículo

stats