Suscríbete

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Per a enguany

Els sindicats demanen una pujada salarial mínima del 3,5 % amb una clàusula de revisió segons l'IPC

Per als dos pròxims anys, CCOO i UGT plantegen un 2,5 % en 2023 i un 2 % en 2024

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez. EP

Després de la ruptura de les negociacions del V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AONC), una mena de 'conveni de convenis' que les cúpules de les patronals empresarials i els sindicats renoven cada tres anys, UGT i CCOO han celebrat aquest dijous una cimera amb els representants de totes les seues organitzacions federals en què han acordat impulsar, a través de la negociació col·lectiva per sectors i empreses, increments salarials mínims del 3,5 % enguany, del 2,5 % en 2023 i del 2 % en 2024, amb clàusules de revisió salarial en cas que la inflació interanual supere els pactes, per a evitar pèrdua de poder adquisitiu als treballadors, segons han informat els seus respectius secretaris generals, Pepe Álvarez i Unai Sordo.

"És una reunió inèdita perquè no sols ens hem reunit les organitzacions confederals, sinó totes les organitzacions de sectors, les federals, és a dir, aquelles que en el dia a dia estan en les taules de negociació dels convenis col·lectius. I el fet de crear aquest format vol visualitzar un missatge nítid a les organitzacions empresarials: això va de bo", ha dit Unai Sordo a l'eixida de la reunió. "No permetrem que una crisi de preus que no han generat els treballadors la paguen els treballadors a través dels seus salaris. Per tant, aquells continguts que no s'han pogut resoldre en l'AONC es traslladaran al conjunt de les taules de negociació", ha afegit.

Les previsions d'inflació en 2022 indiquen una persistència a l'alça, la taxa de variació de la qual, segons el Banc d'Espanya, serà del 4 % en el mes de desembre i del 7,5 % de mitjana. Per a 2023 i 2024 es produeix un descens fins a una previsió d'inflació d'entre el 2 % i el 3 %. "Podíem haver demanat el 8,4 %, que és l'actual inflació, però hem fet una proposta raonable amb una clàusula de revisió salarial", ha indicat Sordo. Per a fer una altra comparació, l'increment per a enguany (3,5 %) seria molt similar al del salari mínim interprofessional (SMI), que va avançar un 3,6 %.

Sobre les mobilitzacions, els dos sindicats han coincidit en el fet que dependrà de la posició que prenga la patronal en aquestes taules de negociació. "No es tracta d'anar a un procés de mobilitzacions, sinó a un procés d'impuls de la negociació col·lectiva. Les mobilitzacions dependran de la posició de la patronal en la negociació col·lectiva, ja que els sindicats hem estat mantenint una posició extraordinàriament moderada en aquesta negociació", ha afegit Pepe Álvarez.

Compartir el artículo

stats