Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Rocío Gil (Cs) critica l’afirmació de l’Ofrena “franquista” del director de l’Alfons el Magnànim

Rocío Gil, quan va participar en l’Ofrena com a fallera major de València de 2018

La portaveu de Ciutadans en la Diputació de València i fallera major de València de 2018, Rocío Gil, ha exigit una “rectificació pública” al director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, pel que considera una “afirmació falsa” en considerar l’Ofrena de les Falles com un producte del franquisme dins d’una conferència que va tindre lloc l’octubre de 2021, en la qual es va referir a l’Ofrena com “una construcció franquista” i plantejava que “a veure qui és el bonic que es planteja ara suprimir-la. Si algú ho fa, vaja, jo em posaria protecció militar”.

Rocío Gil considera que aquesta afirmació és “tacar la nostra història. No podem permetre que el màxim responsable d’un organisme dependent de la Diputació de València falsege la història amb una fi partidista i entele una de les nostres tradicions falleres més emblemàtiques”, ha defensat Gil, que ha explicat que “l’Ofrena naix de manera espontània gràcies a unes clavariesses, a les quals es van sumar després les comissions falleres”, en al·lusió a una de les dues línies sobre les quals s’ha mogut l’origen del festeig: l’anomenada “festa de la clavariessa” i l’acció de la fallera major de Sant Vicent-Periodista Azzati, Paquita Pérez, a principis dels anys quaranta, a la qual se sumarien la resta de les comissions pocs anys després.

La revisió sobre les Falles en el franquisme assenyala que un acte com l’Ofrena era, evidentment, molt ben vist pel règim, perquè casava perfectament amb l’ideal nacional-catòlic.

Compartir el artículo

stats