Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Consell posa en marxa la gigafactoria de Sagunt

Autoritza el conveni amb Volkswagen per al desenvolupament de la planta, que suposarà una inversió global de 10.000 milions

Terrenys on se situarà la gigafactoria en Parc Sagunt GERMAN CABALLERO

El Ple del Consell ha autoritzat aquest divendres un conveni de col·laboració entre Espacios Económicos Empresariales, l’empresa que gestiona Parc Sagunt, i Grup Volkswagen per al desenvolupament de la gigafactoria de fabricació de bateries per a vehicles elèctrics que se situarà en aquest parc empresarial i començarà a funcionar en 2026.

Es tracta d’un nou pas per a fer realitat “la inversió industrial més gran feta mai a Espanya”: 10.000 milions d’euros, dels quals 3.000 s’invertiran en la factoria, amb la creació de fins a 12.000 llocs de treball directes i indirectes, ha anunciat la vicepresidenta portaveu, Mónica Oltra, després de la reunió de govern.

A través d’aquest conveni s’acorden els requisits tècnics de la planta, els processos administratius, els plans ambientals i urbanístics i requeriments legals necessaris per a la seua posada en marxa, així com el suport que la Generalitat oferirà en matèria formativa, d’incentius i “plena col·laboració”.

La gigafactoria ocuparà una superfície de 200 hectàrees, a la qual cosa se sumarà la instal·lació de la planta solar fotovoltaica per a subministrar energia elèctrica a la nova zona industrial.

Des del Govern autonòmic es garantirà tota la urbanització de la zona amb els serveis i infraestructures necessaris per al funcionament de la planta (logística, subministraments, accessos, aparcaments...). Es treballarà en els pròxims anys perquè la gigafactoria i els seus parcs de proveïdors puguen començar a produir al començament de 2026.

Per a complir aquests terminis, la Generalitat considerarà aquest projecte com una inversió estratègica sostenible (PIES), cosa que facilitarà la tramitació del procés.

Amb aquest conveni, una vegada el projecte reba el suport financer del PERTE (projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica) de l’automòbil, el Consell posarà en marxa tots els tràmits legals i procedimentals mediambientals i urbanístics necessaris per al compliment de la legislació i el desenvolupament de la planta.

Formació

Paral·lelament, l’acord preveu reforçar els itineraris tant universitaris com de Formació Professional vinculats a l’activitat del “nou pol de la mobilitat sostenible del sud d’Europa”.

Generalitat i Grup Volkswagen crearan una comissió de seguiment que començarà a reunir-se en les pròximes setmanes per a fer un balanç de l’avanç de les actuacions i del compliment de les obligacions de cada part.

Compartir el artículo

stats