Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Crisis del coronavirus

Les dosis de reforç contra la covid s’estanquen entre els menors de 40 anys

La cobertura de la tercera injecció només arriba al 52 % de persones d’entre 30 i 39 anys mentre que en vintenaris baixa al 47 % | En majors de 50 anys superen el 90 %

Immunització amb la tercera dosi a joves a Torrent. J. M. López

Les terceres dosis de reforç contra la covid s’han estancat en els trams d’edat més baixos si es comparen amb les franges d’edat més altes, en què a partir dels 50 anys són superiors al 90 % de les persones que van completar la pauta vacunal amb dues dosis o amb la monodosi de Janssen. Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat sobre l’avanç del procés de vacunació, a la Comunitat Valenciana pràcticament la meitat de les persones (un 52,48 %) d’entre 30 i 39 anys s’ha posat la injecció de record.

El percentatge descendeix entre els vintenaris, ja que només s’han injectat el reforç un 47,54 per cent de les valencianes i valencians d’entre 20 i 29 anys, mentre que entre 18 i 19 anys el percentatge descendeix al 45,26.

Són percentatges relativament baixos comparats amb les altes cobertures en les persones més grans. Entre 50 i 59 anys el percentatge arriba pràcticament al 90 % de les persones amb pauta completa. Entre 60 i 69 anys ja puja al 95,19 %, mentre que en majors de 70 anys la dosi de reforç arriba a més del 93,3 % de la població immunitzada amb la doble pauta. Les persones de 40 a 49 anys es queden en un 66,4 % de cobertura.

El focus sobre aquesta situació l’ha posat la Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMPSP) en advertir que les cobertures de vacunació contra la covid-19 són encara “manifestament millorables”, tot i que la Comunitat Valenciana està diversos punts per damunt de la mitjana nacional en les franges d’edat més baixes.  

En la població pediàtrica només tenen la pauta completa un 46,7 per cent dels xiquets de 5 a 12 anys

decoration

En la población pediátrica solo tienen la pauta completa un 46,7 por ciento de los niños de 5 a doce años, 3,3 puntos más que la media nacional. El porcentaje alcanzó el 63,4 en la primera dosis, cuya campaña se hizo en los colegios. Sacarla de los centros educativos, porque ya había diversidad de casos y por los contagios masivos entre la población infantil durante la sexta ola, provocó que disminuyera el ritmo de inmunización, según advirtieron los expertos. 

Los especialistas en Medicina Preventiva han asegurado que las coberturas se podrían mejorar si se hubieran mantenido los refuerzos covid, que cesaron el 30 de abril. Desde la sociedad presidida por Juan Francisco Navarro, alertaron de que este «recorte brusco» afecta «drásticamente» a los Servicios de Medicina Preventiva porque «les impide mantener su trabajo frente a la pandemia» del coronavirus. Cabe recodar que a finales del pasado enero se volvieron a reabrir grandes vacunódromos para administrar el refuerzo una vez se decidió que se pusiera a los mayores de 18 años. 

Immunització dels viatgers

“La vacunació de viatgers contra la covid resulta també molt estressant, per la urgència amb què cal vacunar-los abans del viatge i per la disponibilitat de vacuna només en grans vials de 20 dosis. Això ha obligat a crear llistes d’espera fins que les vacunes finalment es reben als hospitals”, va alertar Navarro.

Davant d’aquesta queixa, fonts de la Conselleria de Sanitat, que dirigeix Miguel Mínguez, van assegurar que des de l’inici “s’han facilitat tots els vials” que han sol·licitat els centres, encara que el que succeeix és que la presentació que facilita el laboratori és de 20 dosis, la qual cosa implica “una certa organització, ser eficients i no malgastar vials, tot i que sense que siga necessari usar la totalitat de les dosis”.

Compartir el artículo

stats