...    
Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Inflación

Els agricultors denuncien que els intermediaris “s’estan folrant” amb el preu de la fruita

UPA reclama que el Govern i les comunitats autònomes endurisquen els controls en la compravenda d’aliments frescos

Fruites

La Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha denunciat aquest dimecres que els intermediaris estan unflant de manera injustificada els preus de la fruita i la verdura a Espanya. En una situació d’alça de costos, els productors denuncien els abusos que s’estan produint per part dels intermediaris. UPA ha denunciat que, malgrat la pujada de preus de fruites i hortalisses als consumidors, els agricultors segueixen sense cobrir costos en la majoria dels calibres, amb l’excepció dels de més grandària, que a penes suposen un 20 % de la producció total de fruita d’os (cireres, prunes, bresquilles…).

A la calor de la inflació, moltes empreses intermediàries estan aprofitant la situació per a apujar els preus de manera injustificada i “amb falta de lògica”. “S’estan folrant”, diuen fonts d’UPA. “Creiem que darrere d’aquests moviments d’encariment de preus en destinació sense reflex en l’origen hi ha moviments especulatius que busquen enriquir-se aprofitant l’espiral inflacionista”, afirmen. Fruites d’estiu com el meló d’Alger i el meló també estan sent víctimes d’aquesta especulació.

Taula de preus

UPA ha exigit als intermediaris i a les cadenes de distribució amb les quals col·laboren que deposen aquesta actitud, paguen un preu just als agricultors i apliquen un marge just perquè els consumidors tinguen més fàcil accedir a aliments frescos, “els més nutritius i necessaris”.

UPA creu que, un any més, s’està incomplint la llei de la cadena alimentària en el sector de la fruita d’estiu, on continua imperant la “venda a resultes” (lliurament del producte sense preu i liquidació diversos mesos després), per la qual cosa exigeixen al Govern, mitjançant l’agència AICA del Ministeri d’Agricultura, i a les comunitats autònomes, per mitjà de les seues administracions competents, que reforcen els controls per a evitar els abusos.

Compartir el artículo

stats