Suscríbete

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

BBVA retalla l’alça del PIB valencià enguany al 3,8 % per la baixada del consum

L’entitat preveu un descens de la demanda europea de béns i una reducció del turisme, encara que apunta que la Comunitat Valenciana recuperarà el nivell del PIB prepandèmia l’any que ve

Turistes en una botiga de records de València, en una imatge captada dilluns EFE/Ana Escobar

BBVA Research, el servei d’anàlisi del banc, ha rebaixat el creixement esperat de l’economia valenciana per la baixada del consum. L’entitat preveu un descens de la demanda europea de béns i una reducció del turisme per la incertesa econòmica derivada de la guerra i la inflació, encara que apunta que la Comunitat Valenciana recuperarà l’any que ve el nivell de PIB que tenia en 2019 (abans de l’esclat de la pandèmia). La firma estima que el PIB creixerà enguany un 3,8 % a la Comunitat i un 1,8 % l’any que ve.

El servei d’anàlisi del banc considera que es produirà un menor creixement del consum privat a Espanya, situació que impactarà especialment en comunitats més dependents del turisme nacional com la Comunitat Valenciana, Catalunya i Múrcia. “Això es deu a una recuperació del turisme urbà un poc més lenta del que es preveia”, apunta. La firma ha rebaixat en 0,1 punts l’expectativa de creixement de la Comunitat.

Expectatives

L’informe incideix en unes menors expectatives de creixement de la Unió Europea a conseqüència dels efectes de la guerra d’Ucraïna, que suposen un alentiment de la demanda del continent de béns i serveis. “Això provocarà que la Comunitat Valenciana, Catalunya, Canàries i Balears es vegen impactades pel menor avanç” de l’arribada de turistes. “Per això, la revisió a la baixa de les previsions de creixement és major en aquestes comunitats”, adverteix BBVA.

En qualsevol cas, l’entitat pronostica que “la recuperació podria continuar en 2023 afavorida per l’estalvi embassat, el dinamisme de la construcció d’habitatges i la reforma laboral, que podrien ajudar en l’avanç del consum i la millora de la productivitat”.

Compartir el artículo

stats