Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Preu dels carburants

La gasolina registra el seu preu més baix des de gener

De mitjana, es ven a 1,579 euros el litre, una vegada aplicat el descompte del Govern | El gasoil és un 1 % més barat que fa una setmana

Una imatge d'arxiu d'una gasolinera. EP

La gasolina va registrar una nova caiguda durant l'última setmana fins a registrar un preu mitjà d'1,579 euros el litre -aplicant el descompte de 20 cèntims del Govern-, situant-se en nivells no registrats des del mes de gener passat, mentre que el gasoil també baixa després de tres setmanes consecutives a l'alça.

Així mateix, segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que recull el preu mitjà registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 6 i el 12 de setembre, el preu dels dos carburants segueix per davall de la barrera dels 2 euros el litre fins i tot sense la bonificació pública. Amb aquests valors, el cost de la gasolina ha disminuït un 2 % en els últims set dies, mentre que el gasoil és un 1 % més barat que fa una setmana.

Durant l'última setmana, la gasolina va marcar el seu preu més baix des de finals de gener, quan es pagava a 1,538 euros el litre, mentre que el gasoil ha tingut un xicotet descans després d'encadenar tres pujades consecutives coincidint amb el final d'agost, període de molt de trànsit en les carreteres.

A més, els dos carburants se situen per davall dels preus registrats durant març, quan el Govern, arran dels màxims que se superaven setmana rere setmana, es va veure obligat a establir la bonificació de 20 cèntims per litre per a tots els consumidors, que estarà vigent fins a finals d'any.

No obstant això, l'escalada que pateixen els dos carburants des que va començar 2022, situació que s'ha vist agreujada després de la invasió russa d'Ucraïna, ha provocat que el preu de la gasolina haja augmentat prop d'un 5 % des de la primera setmana de gener, davant del 26 % que s'ha encarit el gasoil.

Amb els preus actuals, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa prop de 85 euros, davant dels quasi 94 euros que es paguen si s'utilitza gasoil, la qual cosa suposa pagar prop de 4 euros més que a l'inici de l'any si s'empra gasolina, i 20 euros si es tria gasoil.

Malgrat els valors històricament elevats, el preu dels dos carburants a Espanya -una vegada aplicat el descompte- es manté per davall de la mitjana europea, que, segons l'estadística de la UE, es va situar aquesta última setmana en 1,788 euros el litre per a la gasolina, i 1,894 euros per al gasoil.

Compartir el artículo

stats