Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Alerta a Espanya per l'huracà Fiona: temen que es desplace i deixe fortes pluges i tempestes en les pròximes hores

Els experts creuen que es mourà cap a Terranova i aquest desplaçament implicarà un profund canvi d'oratge a la península Ibèrica

L'huracà Fiona podria deixar importants pluges i tempestes a València en els pròxims dies.

Espanya serà víctima de l'huracà Fiona, un huracà de categoria 1 amb vents sostinguts de 140 km/h que pot convertir-se en un major i acabar ocasionant importants pluges i tempestes en tota la península Ibèrica, inclosa la Comunitat Valenciana. Així ho pronostiquen alguns experts com Juanjo Villena, col·laborador de Levante-EMV i redactor cap de Meteored.

Actualment, l'huracà Fiona està sobre la República Dominicana, però en breu es mourà cap al nord-est i "sacsarà el corrent polar", la qual cosa provocarà un "canvi d'oratge a Espanya a mitjà termini". 

I és que aquest moviment de l'huracà cap a Terranova implicarà una profunda oscil·lació del corrent polar fins al punt de formar un tàlveg que podria baixar fins a les illes britàniques, estretir-se i acabar separant-se d'aquest corrent en què impera un aire gèlid (amb temperatures polars). Així, el cap de setmana es formaria una DANA (depressió aïllada en altura) que, en principi, faria camí cap a la península Ibèrica. 

Com es mourà la DANA

Malgrat que encara hi ha molta incertesa sobre la trajectòria que seguiria la DANA (el seu moviment sol ser erràtic), els experts consideren que el més probable és que es dirigisca cap a Espanya, on podria deixar fortes pluges en molts punts de la geografia, entre els quals està la Comunitat Valenciana. 

De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) pronostica pluges generalitzades i persistents a partir de dimecres a la vesprada, amb "arruixades i tempestes que poden ser localment fortes" i que arribarien primer a l'interior del territori per a, posteriorment, estendre's al litoral. Des de dijous, les precipitacions serien contínues i localment intenses.

Pel que fa a l'oratge a València ciutat, la previsió de l'Aemet assenyala també una elevada probabilitat que s'hi registren pluges i tempestes des de dimecres a la vesprada i que ambdós fenòmens es prolonguen almenys fins al cap de setmana.

L'oratge a València ciutat en els pròxims dies serà plujós, si es compleixen les previsions de l'Aemet. AEMET

No obstant això, encara és massa prompte per a conéixer amb exactitud si realment es formarà aquesta DANA i si aquesta prendrà la trajectòria que els experts sospiten. Així que caldrà romandre especialment atents a veure quina és l'evolució de l'huracà Fiona en les pròximes hores. 

Compartir el artículo

stats