Suscríbete

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La catedral de València denuncia un atac a la seua porta romànica

Capitell trencat al costat de la porta Avan

La catedral de València ha posat en coneixement de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, i del Grup de Protecció del Patrimoni de la Policia Autonòmica, la "destrucció parcial" d'un dels capitells de la portada romànica de la Seu. Es tracta de l'última de les escenes representades en aquest magnífic conjunt monumental, la primera des del costat dret. Aquest capitell conté dos episodis de l'Antic Testament separats per una columneta. Concretament, dos moments de la vida de Moisés: la institució dels jutges d'Israel i el lliurament de les taules de la Llei.

El que ha quedat destruït és la columneta que separa aquestes dues escenes. La falta d'aquest element és evident a simple vista. Presumiblement, per estar exempta la columneta, va ser arrancada del capitell i ha desaparegut.

La columna trencada, vista des de baix Avan

“Quan el capítol metropolità va tindre coneixement d'aquests fets, es va posar en contacte amb les autoritats corresponents per a esclarir aquests fets”, assenyala José Verdeguer, canonge conservador del patrimoni de la catedral.

La porta romànica de la catedral, coneguda com de l’Almoina o del Palau, és un extraordinari exemple històric i artístic del s. XIII. El seu valor patrimonial i identitari per als valencians és immens.

Compartir el artículo

stats