Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Guardó

Annie Ernaux, Premi Nobel de literatura 2022

El jurat reconeix el seu "coratge i agudesa clínica", i valora que la seua obra "intransigent" estiga escrita en un llenguatge "senzill" i "polit al màxim"

L'escriptora francesa Annie Ernaux.

El Premi Nobel de literatura 2022 és per a l'escriptora francesa Annie Ernaux, tal com va anunciar aquest dijous l'Acadèmia Sueca.

Amb el guardó, es reconeix "el coratge i l'agudesa clínica" amb què l'autora "destapa les arrels, les alienacions i les limitacions col·lectives de la memòria personal", segons va indicar l'Acadèmia en un comunicat.

Ernaux "creu en la força alliberadora de l'escriptura" i la seua obra "intransigent" està escrita en un llenguatge "senzill" i "polit al màxim", hi va agregar l'organització. En la seua obra, la francesa "revela l'agonia de l'experiència de classe" i descriu emocions com "la vergonya, la humiliació, la gelosia o la incapacitat de veure qui eres", amb la qual cosa ha aconseguit "quelcom admirable i durador", va dir l'Acadèmia Sueca.

Nascuda en 1940 a Normandia, Ernaux va fer el seu debut literari en 1974 amb Les armoires vides, però va ser el seu quart títol, La place (1983) el que va llançar la seua carrera literària.

La seua escriptura beu d'experiències autobiogràfiques i fusiona la ficció, la sociologia i la història per a narrar històries de la seua família o successos personals com el seu avortament o el seu càncer de mama.

Distingida amb el Premi de la Llengua Francesa en 2008, va ser guardonada amb el Premi Formentor 2019 per una obra que segons el jurat fa "un implacable exercici de veracitat que penetra els més íntims racons de la consciència".

Encara que dominaven les travesses per al Nobel de literatura el britànic Salman Rushdie, la russa Liudmila Ulítskaia i el francés Michel Houllebecq, el nom d'Ernaux havia sonat també en les conjectures sobre el premi d'enguany.

Compartir el artículo

stats