El Consell anuncia un pla d’ajudes de 40 milions per a impulsar el sector citrícola

El Pla integral citrícola de la Comunitat Valenciana té un horitzó fins a 2030 i pretén millorar el consum, l’explotació dels camps i les exportacions

Ximo Puig, aquest matí, al Palau de la Generalitat

Ximo Puig, aquest matí, al Palau de la Generalitat / F. Calabuig

José Luis Zaragozá

José Luis Zaragozá

La Generalitat Valenciana ha posat en marxa el Pla integral citrícola de la Comunitat Valenciana 2023-2030, amb una dotació de 40 milions d’euros, i amb el qual pretén impulsar un model productiu eficient i de competitivitat d’aquest sector clau en l’àmbit agrari de l’autonomia. El valor de la producció anual de cítrics, uns 3,1 milions de tones, ascendeix a 1.200 milions d’euros i les seues explotacions (145.000 hectàrees) representen el 41 % del valor de la producció vegetal. Les exportacions anuals de la C. Valenciana ascendeixen a 2.500 milions d’euros i les activitats tarongeres donen treball a 85.000 persones.

La consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, ha assegurat aquest matí al Palau que el nou full de ruta d’aquest ambiciós programa “ajudarà tots els esclavons de la cadena agroalimentària”. Entre altres actuacions, Navarro ha comentat que el pla servirà per a aconseguir mercats nous per a l’exportació d’agres i fomentar-ne la vocació exportadora. La consellera també ha subratllat que mercats del Japó o l’Àsia poden convertir-se en nínxols nous del nostre producte.

El pla, de sis línies estratègiques i en el qual han participat Consell, organitzacions agràries i universitats, també vol ampliar l’explotació en comú de les parcel·les citrícoles. I vol enfortir el paper d’Intercitrus, el lobby que ha de promocionar el sector.

Puig reclama unitat al sector

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comentat que el sector citrícola “necessita el suport de tot el Govern d’Espanya”. Puig considera que la citricultura necessita convertir-se en un model competitiu en el qual participe tot el sector. “La modernització i la seguretat alimentària, així com aconseguir la rendibilitat”, són claus. I reclama la “unitat” del sector i fugir de “lluites estèrils”.

Suscríbete para seguir leyendo