El PP es recupera a la Ribera, el PSPV resisteix i Compromís es desinfla

Els socialistes vencen en 21 pobles, amb 18 majories absolutes – Els populars guanyen en 18 i tenen garantits 7 ajuntaments – Els nacionalistes només sumen dues victòries, a l’espera de pactes

Jordi Mayor celebra la seua victòria aclaparadora a Cullera

Jordi Mayor celebra la seua victòria aclaparadora a Cullera / Levante-EMV

Les eleccions municipals han oferit, a la Ribera, un escenari de recuperació del Partit Popular i de resistència del PSPV. Els socialistes van ser els més votats ahir en 21 municipis, mentre que els populars ho van ser en 18. Compromís és el gran damnificat d’un procés electoral que només li ha oferit dos triomfs.

El PP ha guanyat terreny en les grans ciutats. Es va erigir guanyador a Alzira, Carcaixent i Algemesí. En els tres ajuntaments podria governar, encara que requereix pactes (alguns més complicats d’aconseguir que uns altres). Dels díhuit triomfs obtinguts, set van ser per majoria absoluta (Benimodo, Càrcer, Carlet, Gavarda, Guadassuar, Sollana i Tous). Si fructifiquen almenys quatre coalicions, ja hauria millorat les huit alcaldies que li van oferir els comicis de 2019.

Malgrat l’avanç dels populars, el PSPV va ser el gran vencedor de les eleccions a la comarca, ja que va ser el partit més votat en 21 dels 47 municipis. A més, els socialistes tenen més alcaldies garantides que els seus rivals, perquè es van fer amb la majoria absoluta de fins a díhuit consistoris, tres més que fa quatre anys. Els únics alcaldables que van guanyar sense aconseguir el nombre de regidors necessari per a governar en solitari van ser Dimas Vázquez (Sueca), Eugenio Fortaña (Turís) i Andreu Salom (l’Alcúdia).

Si populars i socialistes es poden donar per satisfets, no poden dir el mateix els integrants de Compromís. Les urnes només els van oferir dos triomfs: Corbera i Favara, amb majoria absoluta i simple, respectivament. Fa quatre anys, els nacionalistes van conquistar quatre ajuntaments sense necessitat de pactar amb altres formacions. Una clara reculada.

Esquerra Unida, per la seua banda, conserva les majories absolutes a Polinyà i Riola, però perd Albalat; i els independents mantenen tres ajuntaments.

Suscríbete para seguir leyendo