L'atur baixa en més de 4.500 persones al maig a la C. Valenciana

La imminència de la temporada d'estiu redueix la desocupació en els serveis i dispara les contractacions

El sector serveis ha tirat de l'ocupació al maig

El sector serveis ha tirat de l'ocupació al maig / Eduardo Ripoll

Jordi Cuenca

Jordi Cuenca

La imminent temporada d'estiu, el moment clau per al sector turístic, va tindre un efecte molt positiu per al mercat laboral valencià el mes de maig passat, segons les dades donades a conéixer hui pel Ministeri de Treball, que posen en relleu un descens acusat de l'atur i una pujada considerable de les contractacions, amb el sector serveis en la punta de llança.

La desocupació a la Comunitat Valenciana es va reduir el mes passat en 4.526 persones, la qual cosa suposa un descens de l'1,35 % respecte a abril, quan ja va baixar en unes altres quasi 5.000 persones respecte de març, i deixar el nombre de persones registrades en les oficines de l'atur en 330.918. En termes interanuals, la baixada és del 6,18 %, és a dir, 21.793 menys. 

Quarta

L'autonomia va ser la quarta regió amb un millor comportament en aquesta estadística, només superada per Andalusia, Castella-la Manxa i Galícia en un període en el qual tots els territoris van veure com es reduïa la xifra d'aturats i en el qual en el conjunt d'Espanya es va produir una disminució de quasi 50.000 persones, un 1,77 %, la qual cosa deixa la desocupació en 2,73 milions de ciutadans.

Una terraza en el centro de València

Una terrassa al centre de València / Eduardo Ripoll

En sintonia amb el seu major pes en el sector turístic, Alacant va ser la província de l'autonomia amb un millor comportament, atés que va reduir en 2.394 persones la seua desocupació, seguida de València (1.776) i Castelló (356). Els serveis van ser la branca d'activitat que més va contribuir a la caiguda, amb 4.025 aturats menys. La construcció els va retallar en 320 i la indústria, en 311. Per contra, va augmentar en l'agricultura (21) i en el col·lectiu sense ocupació anterior (109).

Contractes

Paral·lelament, a la Comunitat Valenciana es van formalitzar al maig 123.583 contractacions, la qual cosa implica un increment de 20.173 respecte a abril. No obstant això, la dada és inferior en 40.644 a la registrada en el mateix mes de l'any passat. Com ha estat succeint mes rere mes des que va entrar en vigor la reforma laboral, el nombre de contractes indefinits va superar el de temporals, atés que van acaparar el 52 % del total. 

Seguretat Social

La Seguretat Social ha guanyat a la Comunitat Valenciana una mitjana de 8.042 cotitzadors al maig respecte al mes d'abril (+0,39 %), la qual cosa ha situat el nombre total d'ocupats en 2.094.941. En termes interanuals, l'increment d'afiliats a la Seguretat Social és de 56.102 persones, un 2,75 % més que el maig de l'any passat. Respecte als treballadors que encara estan inclosos en expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), en quedaven 1.661 a 31 de maig. A escala estatal, l'afiliació mitjana a la Seguretat Social ha sumat al maig 200.411 afiliats, la qual cosa suposa un augment del 0,97 %, i el nombre total d'afiliats mitjans se situa en 20.815.399 de mitjana.

Suscríbete para seguir leyendo