Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

València mantindrà els pressupostos participatius, però canviarà el mètode per a recollir propostes

La idea és treballar amb enquestes, queixes, suggeriments i reunions veïnals

"Buscarem fórmules perquè 50 veïns no decidisquen per tot un barri"

Plaça de Santa Mònica, projecte dels pressupostos participatius. Levante-EMV

Els pressupostos participatius de l'Ajuntament de València estan en revisió. No desapareixeran. Es mantindran i tindran assignació pròpia en els pressupostos municipals de 2024. «Som partidaris de la participació ciutadana», van dir fonts municipals. El que canviarà serà el mètode per a l'elaboració, que superarà el model actual de proposta personalitzada, cribratge dels tècnics municipals i vot ciutadà. La idea, ara, és que aquest procés de participació ciutadana es faça mitjançant enquestes als barris, anàlisis de queixes i suggeriments o mitjançant reunions amb les entitats veïnals. «Buscarem la fórmula perquè 50 veïns no decidisquen per tot un barri», van dir fonts municipals.

Els pressupostos participatius, coneguts oficialment com a DecidimVLC, van ser creats per l'anterior equip de govern, primer amb una assignació de 7 milions en els pressupostos municipals, després amb 8 milions anuals i últimament amb 16 milions per a dos exercicis.

Cadascun dels districtes de València té una quantitat assignada i tots els veïns o entitats poden fer les seues propostes, que només passen el tall si tenen almenys 30 vots. I després són els tècnics municipals els que fan almenys dos cribratges per a eliminar aquelles que ja estan en el programa municipal o les que són viablement impossibles abans de passar a la votació final.

Projectes no desitjats

El resultat és que a vegades projectes tan conflictius com alguns carrils bici han tirat avant amb unes poques desenes de vots i, una vegada fets, han tingut el rebuig de bona part del barri. És el cas dels carrils bici d'avinguda Constitució o Regne de València, la legitimitat dels quals va estar sempre en qüestió per aquest motiu.

Ara, el nou govern ha decidit mantindre els pressupostos participatius, però estudia canvis en el model de participació. Per a les propostes es considera la idea de fer enquestes als barris, analitzar les queixes i els suggeriments i celebrar reunions directes amb les entitats veïnals. Això garanteix, segons les fonts, la legitimitat dels projectes, que en tots els casos respondran a les necessitats reals del barri o el desig majoritari dels seus veïns.

Per a les propostes es considera la idea de fer enquestes als barris, analitzar les queixes i els suggeriments i celebrar reunions directes amb les entitats veïnals

decoration

També es revisarà el repartiment per districtes perquè els barris més poblats d'aquesta zona no s'emporten tots els recursos. Fins i tot obrir la possibilitat de votar en més d'un districte. I s'està estudiant l'opció de votar «no» a les propostes que finalment queden finalistes.

Pensada integral

«El model ha de canviar. Hem de fer-hi una pensada integral, trobar els mecanismes que reflectisquen millor la voluntat dels barris», van dir les fonts, que consideren molt important que «la gent reconega aquests projectes com a seus i no els veja com un problema, com va passar amb els arcs xinesos de la Roqueta».

Atés que els pressupostos participatius són per a dos anys, l'equip de Govern es donarà un temps per a ajustar el mecanisme, però en els comptes de 2024 ja hi haurà una partida, encara no determinada, per a això. A més, hi ha el compromís de fer els projectes pendents d'anys anteriors.

Compartir el artículo

stats