Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Presumptes vincles amb el PKK

Turquia deté almenys 145 persones després de l'atemptat contra el Ministeri de l'Interior

Els arrestos es van produir després d'una macrooperació policial en tot el país en la qual van participar més de 13.000 agents de policia.

Militars a la zona de l'atemptat, a Ankara, diumenge passat. EFE

Almenys 145 persones han sigut detingudes a Turquia en les últimes 48 hores després de l'atemptat de diumenge contra el Ministeri de l'Interior turc, en què dos assaltants, que portaven jupetins explosius, van atacar la porta de l'edifici. 

L'atemptat, reivindicat per la guerrilla kurdoturca del PKK —en guerra contra Turquia des de la dècada dels huitanta—, s'ha saldat amb la mort dels dos presumptes terroristes. Dos policies en van resultar ferits lleus. 

Segons ha anunciat el ministre de l'Interior turc, Ali Yerlikaya, les detencions es van produir després d'una macrooperació policial en tot el país, en la qual van participar més de 13.000 agents de policia. 

"Anem en contra de les organitzacions criminals que trenquen la pau dels nostres ciutadans, i contra tots aquells que els proveeixen d'armament. Estem determinats a portar-los davant la justícia", ha dit dimarts Yerlikaya, que ha assegurat que vora 1.000 armes de foc han sigut decomissades.

Presumptes vincles

Durant l'operació policial, no obstant això, han sigut també detinguts almenys 20 membres del Partit Democràtic dels Pobles (HDP en les seues sigles en turc), formació prokurda que és la tercera en representació al Parlament. 

Des de fa anys, els líders i representants d'aquest partit són perseguits i empresonats —la formació s'enfronta a un procés judicial que podria conduir al seu tancament— malgrat les múltiples resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) condemnatòries contra la Turquia de Recep Tayyip Erdogan. 

"Pressioneu-nos i ataqueu-nos tot el que vulgueu. Feu totes les operacions policials que vulgueu. Seguirem de peus, defensant els drets i les llibertats de tots els ciutadans d'aquest país", ha dit dimarts, després de les detencions, la copresidenta de l'HDP a la província d'Istanbul, Ilknur Birol. L'altre copresident provincial, Murat Kalmaz, ha sigut un dels detinguts. 

A més de les detencions, com a resposta a l'atemptat de diumenge, Turquia va fer durant la matinada de dilluns una campanya de bombardejos al nord de l'Iraq contra el PKK, la base d'operacions del qual es troba en aquesta regió, concretament a les muntanyes de Qandil. 

Erdogan, en una declaració diumenge a la vesprada, va amenaçar de començar "una nit qualsevol" —una frase que el president turc usa sovint— una nova operació militar contra el grup al nord de l'Iraq i el nord-est de Síria, on la guerrilla té presència a través de les milícies kurdosíries de les YPG.

Compartir el artículo

stats