Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Debat d'investidura

Sánchez, reelegit president del Govern amb els vots de PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNV, BNG i CC

El líder del PSOE ha sigut reelegit amb el suport de la majoria de la Cambra Baixa: 179 vots a favor i 171 en contra

35

Les imatges de la segona jornada de la investidura de Sánchez al Congrés José Luis Roca | Agències

Pedro Sánchez ha sigut reelegit president del Govern. Quatre mesos després d'unes eleccions que va encarar amb les enquestes en contra, el líder del PSOE arranca el seu tercer mandat com a cap de l'executiu espanyol amb els suports de Sumar, ERC, Junts, PNV, BNG i Coalición Canaria. Més de 176 sís -una xifra superior als que va aconseguir en 2020- que no han sigut fàcils d'aconseguir i que, entre altres coses, han obligat Sánchez a pactar amb els independentistes catalans una llei d'amnistia, la qual cosa ha provocat protestes als carrers i acusacions greus al Congrés.

Este dimecres, durant uns minuts, va perillar la majoria absoluta que el president del Govern i el seu equip feia mesos que forjava. A última hora de la vesprada, Junts va amagar amb abstindre's en la votació d'este dijous i allargar la investidura 48 hores més, fins dissabte. Finalment, els postconvergents han decidit complir amb la paraula donada i investir Sánchez. El mateix han fet la resta de socis. No obstant això, la tensió d'estos dies i la complexitat d'arribar a acords fan preveure una legislatura de pactes complicats.

Prova d'això han sigut els advertiments a Sánchez de gran part dels seus socis. Les més contundents, les d'ERC i Junts. "No se la jugue", li va dir des de la tribuna el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián. "Amb nosaltres no intente temptar la sort", va postil·lar després la seua homòloga postconvergent, Miriam Nogueras. El PNV l'ha avisat que s'han de respectar les competències i el que s'ha pactat, i EH Bildu, que estaran vigilants davant qualsevol intent del PSOE de mirar a la dreta.

Els següents passos

Abans que tots eixos obstacles arriben, Sánchez ha celebrat des del seu seient a la bancada blava la seua reelecció com a president del Govern amb els suports de PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNV (5), BNG (1) i Coalición Canaria (1). Els 179 sís totals obtinguts situen l'actual líder del PSOE per damunt dels sís que van aconseguir Felipe González en 1989, José Luis Rodríguez Zapatero en 2008 o Mariano Rajoy en 2016. A més, manté el rècord de ser el cap de l'executiu que ha comptat amb el suport d'un major nombre de forces polítiques.

Després del suport de la Cambra Baixa a Sánchez, ara serà el torn que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, acudisca al palau de la Zarzuela per a informar el rei Felip VI. En els pròxims dies, el líder del PSOE haurà de prometre el càrrec davant el monarca i informar dels noms que compondran el seu gabinet, cosa que, previsiblement, ocorrerà al llarg d'este cap de setmana.

Compartir el artículo

stats