El Consell aprovarà una llei de renovables que exigirà menys garanties econòmiques als inversors
La Generalitat modificarà un text que manté bloquejats 420 parcs fotovoltaics per a equiparar-lo a la normativa de la resta d’autonomies

Planta fotovoltaica situada en el sud de la Comunitat Valenciana / Levante-EMV

La reforma legislativa que prepara el Consell per a posar fi a l’embossament de les renovables elimina les exigències econòmiques que estan frenant el desenvolupament de les plantes fotovoltaiques a la Comunitat Valenciana. La Generalitat té intenció d’aprovar, abans del 30 de gener, un nou decret llei de renovables que millore la normativa aprovada fa quasi quatre anys pel Consell del Botànic per a impulsar el desplegament de parcs fotovoltaics i eòlics, i que en la pràctica ha propiciat el bloqueig de 420 projectes per la seua “ambigüitat” i requisits “lleonins”, segons han denunciat en els últims mesos els promotors. El Consell equipararà la normativa a les de la resta d’autonomies de l’Estat, on el desenvolupament de plantes renovables ha agafat velocitat de creuer.

Imatge aèria d’una planta fotovoltaica de l’Alt Vinalopó instal·lada en una finca arrendada per un agricultor de Beneixama / Juan Ferná
La reforma, segons fonts coneixedores del projecte legislatiu, es basa en quatre grans eixos: eliminació de requisits econòmics als promotors que fins ara només es demanen a la Comunitat Valenciana; fi de la revaluació exhaustiva de projectes millorats pels avanços tecnològics; reforç de l’Administració amb personal extern; i digitalització dels tràmits. L’objectiu de la Generalitat és tindre a punt el nou decret llei abans del 30 de gener.

Planta solar a Albatera / Levante-EMV
Fracàs del Botànic
La Generalitat liderada per Ximo Puig va aprovar, fa quasi quatre anys, el Reial decret 14/2020, de 7 d’agost, amb mesures que havien d’accelerar la implantació d’instal·lacions “per a l’aprofitament de les energies renovables per l’emergència climàtica i la necessitat de la urgent reactivació econòmica”, després de l’esclat de la pandèmia. Fonts del sector lamenten que, en la pràctica, la normativa va ser un fracàs perquè estava redactada de manera ambigua, situació que va aprofitar Compromís per a bloquejar el desplegament renovable. Des de l’entrada en vigor del decret llei, a la Comunitat Valenciana només s’han connectat fotovoltaiques amb una potència de 90 megawatts, enfront del que ha ocorregut a Andalusia, Castella-la Manxa, Aragó i Extremadura, on, en cada una d’estes comunitats, s’han desenvolupat parcs amb 3.000 MW de potència.

Planta fotovoltaica de la cooperativa de Crevillent a Elx / Antonio Amorós
Legislació única
El problema de fons és que la llei valenciana té requisits que no s’exigixen en altres comunitats autònomes. El més onerós per als inversors és l’exigència que els promotors tinguen els diners llestos per al desenvolupament dels parcs abans de l’obtenció de la llicència. “La justificació és que es fa per a avaluar la solvència econòmica de les empreses, però impossibilita el desenvolupament de parcs. És impossible que ningú et concedisca el finançament sense l’autorització. Hi ha grans empreses amb la màxima solvència econòmica a les quals requerixen 30 milions en efectiu o el compromís de finançament bancari. Hi ha un muntó de projectes que estan bloquejats per este requisit que només s’exigix a la Comunitat Valenciana”, asseguren les mateixes fonts.

Un operari passa per davant d’una instal·lació d’energia renovable en una planta fotovoltaica situada a la Comunitat Valenciana / Levante-EMV
Revaluació
La Generalitat també simplificarà la revaluació de projectes iniciats fa quatre anys i que s’han modificat davant de la millora tecnològica de les plaques solars. “Ara fan falta menys mòduls fotovoltaics perquè oferixen millor rendiment. Alguns promotors han reduït les hectàrees dels seus projectes perquè, amb menys plaques, aconseguixen la mateixa potència i els obliguen a revaluar tot el projecte. Això no passa en cap lloc”, afigen.
A més, el Consell reforçarà el personal que tramita els parcs amb funcionaris d’altres departaments o amb l’ajuda de treballadors externs procedents de Tragsa o el Col·legi d’Enginyers Industrial. De manera paral·lela, es digitalitzarà la tramitació per a donar-li agilitat.
Suscríbete para seguir leyendo
- Mompó i Ens Uneix “fitxen” l’acadèmic del topònim de València
- Detinguts dos menors a Gandia per violar una xiqueta de 15 anys
- Treball ardu per a retirar els dos camions de la brutal col·lisió a Ondara que va deixar un mort
- El Govern de València encarrega l’informe del canvi de topònim a un acadèmic de l’AVL
- La Generalitat oferirà 1.404 places de funcionari enguany, 842 de les quals per oposició pura
- Una fuita d’amoníac en una empresa obliga a tallar la carretera de Castelló a Sant Joanet
- Inversió milionària per a la presa de Buseo arrasada el 29-O en els pressupostos
- La jutgessa de la dana demana que declaren treballadors d’una residència de Paiporta a on va haver-hi sis morts