Una ONG retira 56 quilos de fem de la platja de la Patacona amb “gran quantitat de pèl·lets”
L’ONG Xaloc inicia la temporada de neteja d’ecosistemes costaners i marins amb més de 100 voluntaris
“La catàstrofe ambiental de Galícia ha servit per a conscienciar sobre la presència d’este residu contaminant que fa anys que és present en les nostres costes i que només pot recollir-se de manera manual”, expliquen.

La neteja és minuciosa, ja que es recullen els microplàstics a mà, d’un en un / ONG Xaloc

L’ONG Xaloc ha iniciat la neteja de platges valencianes i ha recollit 56 quilos de fem en la costa, amb una gran presència de pèl·lets. “Es tracta d’un residu altament tòxic i que només es pot recollir de manera manual”, alerten des de l’entitat social. Així, la temporada de neteja d’ecosistemes costaners i marins que cada any organitza l’ONG Xaloc va començar diumenge passat a la platja de la Patacona i va comptar amb la presència de més de cent voluntaris.
L’objectiu de la neteja eren la recollida de microplàstics, uns xicotets trossets de plàstic de colors que “contaminen les nostres platges des de fa més d’una dècada”. Entre estos xicotets trossos de plàstic cridava l’atenció un en concret, els pèl·lets, que “fa setmanes que ressolen en totes les alarmes i comunicacions sobre la contaminació en les mars espanyoles”.

Pèl·lets recollits a la Patacona, ahir / Xaloc
“El que ens crida l’atenció és que fa més de 10 anys que estem recollint pèl·lets de plàstics a València amb l’ONG Xaloc i mai abans s’havia posat el crit en el cel”, ha assenyalat Juan Eymar, president de l’entitat.
Eymar ha assenyalat que “la catàstrofe ambiental que han viscut els nostres germans gallecs ha servit per a conscienciar sobre la presència d’este residu contaminant que fa anys que és present en les nostres costes i que només podem recollir-lo de manera manual”.
Un a un
Des de Xaloc han advertit que és “un problema greu”, perquè “es tracta d’un residu altament tòxic que amenaça la sostenibilitat de l’ecosistema marí i que, a més, la seua presència es repartix per tot el territori espanyol des de fa ja dècades”.

Voluntaris immersos en les labors de neteja manual / Xaloc
La solució que es proposa és la retirada manual de les nostres platges, un a un, i amb molta atenció, perquè es camuflen amb facilitat en l’arena, han explicat.
“És important no perdre el focus, els pèl·lets són nocius, però igualment ho són tota la resta de microplàstics que ens trobem a les nostres platges cada vegada que venim a netejar-les”, ha assenyalat Alejandra Barriga, responsable de comunicació de l’ONG Xaloc.
En esta primera neteja de platges, Xaloc ha comptat amb més de 100 parells de mans i 20 detectors de metalls (Associació Valenciana de Detectoaficionats) per a descontaminar la platja de la Patacona, i ha aconseguit retirar més de 56 quilos de fem de la costa valenciana. Entre els residus cridaven l’atenció les tovalloletes, detergent en pols, bastonets de les oïdes i burilles.
Suscríbete para seguir leyendo
- Mompó i Ens Uneix “fitxen” l’acadèmic del topònim de València
- Detinguts dos menors a Gandia per violar una xiqueta de 15 anys
- Treball ardu per a retirar els dos camions de la brutal col·lisió a Ondara que va deixar un mort
- El Govern de València encarrega l’informe del canvi de topònim a un acadèmic de l’AVL
- El PPCV eleva el to en xarxes sobre el 29-O i es fa un embolic
- La jutgessa de la dana demana que declaren treballadors d’una residència de Paiporta a on va haver-hi sis morts
- Les escriptores Begoña Chorques i Maria Josep Juan presenten les seues obres premiades
- Els ciutadans dels Estats Units es llancen a comprar vivendes a València