Guerra a Ucraïna

Putin ordenarà un alto-el-foc si Ucraïna retira les seues tropes i renuncia a l'OTAN

El president rus subratlla que "les tropes ucraïneses han de retirar-se completament de tot el territori de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, i de les regions de Kherson i Zaporíjia"

Una imatge de dos soldats russos.

Una imatge de dos soldats russos. / AP

EFE

El president rus, Vladímir Putin, va assegurar este divendres que ordenarà un immediat alto-el-foc tan prompte com Ucraïna retire les seues tropes de les quatre regions annexionades per Moscou a l'est i sud del país, i renuncie als seus plans d'ingressar en l'OTAN.

"Tan prompte com Kíev anuncie que està disposat a esta decisió i inicie una retirada real de les tropes d'eixes regions i també comunique oficialment la seua renúncia als plans a ingressar en l'OTAN, s'impartirà immediatament de la nostra part l'orde de cessar el foc i començar negociacions", va dir Putin en dirigir-se a la plana major del Ministeri d'Exteriors, intervenció transmesa en directe per la televisió.

Putin va subratllar que "les tropes ucraïneses han de retirar-se completament de tot el territori de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, i de les regions de Kherson i Zaporíjia. Llavors les negociacions seran possibles".

Va precisar que es referix al territori administratiu d'eixes quatre regions quan Ucraïna va aconseguir la independència de l'URSS en 1991, ja que hui dia l'exèrcit rus no les controla íntegrament.

El líder rus també va assegurar que Rússia es compromet a garantir el replegament "segur i sense obstacles" de les unitats militars ucraïneses.

Una Ucraïna "neutral, fora de blocs i no nuclear"

Va subratllar que Rússia exigix una Ucraïna "neutral, fora de blocs i no nuclear", al que cal sumar la desmilitarització i desnazificació del país, dos dels objectius marcats quan va ordenar l'inici de la campanya militar el febrer de 2022.

"Sense cap dubte, han de ser garantits plenament els drets, les llibertats i els interessos dels ciutadans russoparlants d'Ucraïna; ha de reconéixer-se la nova realitat territorial; l'estatus de Crimea i Sebastopol, i les repúbliques de Donetsk i Lugansk, i les regions de Kherson i Zaporíjia com a ens de la Federació Russa", va afegir.

Putin va ressaltar que tots estos compromisos han de ser encunyats com a acords internacionals, la qual cosa inclouria també "la cancel·lació de totes les sancions contra Rússia".

"Considere que Rússia proposa una variant que permetrà posar fi realment a la guerra a Ucraïna. És a dir, cridem a passar una tràgica pàgina de la història", va dir.

Al mateix temps, Putin va advertir que "si Kíev i les capitals occidentals renuncien a això, com en el passat, seran al cap i a la fi responsables políticament i moralment per la continuació del vessament de sang".

"Evidentment, la situació sobre el terreny, en el front de batalla, canviarà i no en favor del règim de Kíev, i les condicions per a l'inici de negociacions serà unes altres", va subratllar.

Putin, que va tornar a denunciar que l'ucraïnés Volodímir Zelenski és un president "il·legítim" que està usurpant el poder després d'expirar el seu mandat el passat 20 de maig, va posar estes condicions en vespra de la cimera de la pau de Suïssa.

"Ja podem avançar que (a Suïssa) tot es reduirà a converses vagues de caràcter demagògic i una nova tanda d'acusacions contra Rússia", va asseverar.

Suscríbete para seguir leyendo