Documents en un únic idioma i altres canvis del nou DOGV

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana renova la seua imatge per a ser més accessible per a tota la ciutadania i des de tots els dispositius

Palau de la Generalitat

Palau de la Generalitat / Fernando Bustamante

Lluís Pérez

Lluís Pérez

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha canviat la seua imatge i el seu format, amb l’objectiu de fer-lo més accessible a tota la ciutadania en qualsevol format i dispositiu. A més, la nova versió introduïx millores a l’hora de fer les cerques, de manera que la navegació siga molt més senzilla, bé des de l’ordinador, bé des de la pantalla reduïda dels telèfons mòbils.

Una altra de les claus del nou disseny és que el format serà més sostenible, en reduir en un 50% el cost d’impressió de qualsevol dels documents, perquè es podria triar la seua consulta en un únic idioma, dels dos cooficials de la Comunitat Valenciana: o en valencià o en castellà. Això afectarà també els costos de producció de l’elaboració dels documents, ja que es faran mitjançant un programa de composició, propietat de la Generalitat Valenciana, en substitució dels programes, amb elevat cost, que s’utilitzaven en l’actualitat.

En 2023, el DOGV va publicar 26.068 documents, incloent-hi versions en castellà i valencià, amb una mitjana de 2.172 documents al mes, i es van editar 74.526 pàgines, la qual cosa suposa una mitjana de 6.211 pàgines al mes.

Principals canvis

Entre les principals novetats per als usuaris, hi ha les següents:

  • Se substituïx el format tradicional a dos columnes i en els dos idiomes. El nou format aposta per una versió doble dels documents; bé siga en castellà, bé en valencià.
  • La versió única donarà l’opció d’augmentar la lletra dels textos, de manera que es millore la lectura d’estos i, per tant, la seua comprensió.
  • Es millora la comoditat de les versions per a les persones usuàries amb versió reduïda, que utilitzen el lector automàtic per a escoltar el text. Fins ara, el lector presentava problemes de reconeixement dels textos amb la doble columna, en confondre alguns dels dos idiomes en estar en la mateixa línia.
  • La versió web serà més versàtil i eficaç. Això serà possible gràcies a la nova composició, que compta amb més espai, la qual cosa permetrà publicar les URL en la mateixa línia. Les millores afectaran també les taules i quadres, amb una millor visibilitat, en eliminar les dos columnes.
  • Es desenvoluparà una nova aplicació per a la gestió del DOGV. Esta inclou noves funcionalitats. Una d’estes permet l’edició diària de forma “més àgil, segura i eficient”; es reduirà, també, els terminis de publicació.

Suscríbete para seguir leyendo