El PSPV plantejarà a Sánchez crear unitats d’emergència autonòmiques

La federació valenciana, que acudirà a Sevilla sense els alcaldes afectats per la DANA, defendrà un “model federal” i eliminar les diferències en el finançament

Visita de Morant i Bernabé, al costat de l’alcalde Morell, al pont Mabey instal·lat per l’UME

Visita de Morant i Bernabé, al costat de l’alcalde Morell, al pont Mabey instal·lat per l’UME / A. Cheste

Diego Aitor San José

Diego Aitor San José

La Unitat Valenciana d’Emergències (coneguda com a UVE) a penes va tindre nou mesos de vida des que el Botànic la va crear via decret el febrer de 2023 i l’actual Consell la va dissoldre el novembre d’eixe mateix any en un altre decret; no obstant això, el PSPV portarà este organisme, que no va arribar a desplegar les seues funcions, com una de les seues banderes al 41é Congrés Federal del PSOE de Sevilla perquè s’establisquen estructures similars en totes autonomies.

Els socialistes valencians han plantejat una esmena per a incorporar en la ponència marc del partit, el que vindria a ser l’ideari de tot el PSOE, “la creació d’unitats autonòmiques d’emergències que servisquen per a millorar la coordinació de totes les agències que operen en les emergències”, amb un “comité assessor” conformat per “persones científiques” i que estes noves unitats “suposen la implementació de nous protocols d’actuació actualitzats als nous riscos”.

Segons justifica la federació valenciana, “el canvi climàtic i els seus efectes obliguen a reforçar els sistemes de prevenció davant dels múltiples riscos naturals i meteorològics”, per la qual cosa veuen necessari “reforçar els mecanismes de resposta”. “És fonamental desenrotllar ferramentes que milloren la coordinació de tots els recursos que conformen el Sistema Nacional de Protecció Civil”, indiquen al mateix temps que recorden que estos estan “sota la direcció de les comunitats autònomes”, que tenen les competències en esta matèria.

Esta serà una de les principals aportacions que portarà el PSPV a Sevilla, la delegació del qual estarà encapçalada per Diana Morant. La seua serà una de les més nombroses, però comptarà amb baixes per la DANA. De fet, diversos alcaldes de les zones afectades (com la de Paiporta, Maribel Albalat; la de Benetússer, Eva Sanz; la de Catarroja, Lorena Silvent; el d’Aldaia, Guillermo Luján; o el de Riba-roja del Túria, Robert Raga) eren delegats i no acudiran.

Absències

Tampoc ho farà la delegada del Govern, Pilar Bernabé, també triada per a participar en els debats interns, una de les poques absències dels pesos pesants de la federació, que tindrà una representació entre convidats i delegats que fregarà les 200 persones. No obstant això, fonts del partit assenyalen que la situació de la DANA serà present durant tot el congrés i es farà evident el compromís i el suport de tots els socialistes amb la província de València i els municipis afectats, encara que sense concretar com. 

Maribel Albalat muestra los daños desde el ayuntamiento de Paiporta.

Maribel Albalat mostra els danys des de l’ajuntament de Paiporta, en una imatge d’arxiu / J.M. López

Els altres punts a on els socialistes valencians donaran la batalla discursiva serà en el debat territorial i la reforma del finançament autonòmic, dos elements que s’antullen intensos internament en el partit i en els quals Morant vol deixar el segell del PSPV. Així, sobre el primer, la delegació valenciana defén un model “de caràcter federal”, un afegit a la ponència inicial que parla d’un país “descentralitzat i plural”. “El federalisme és la solució per a una convivència estable (...), suposa fer un pas més en el perfeccionament i la millora de l’Estat autonòmic”, assenyala l’esmena, a on, entre altres punts, demana una desconcentració de seus estatals, una cosa que ja va demanar Ximo Puig des de la Generalitat.

“Igualar recursos”

Respecte al finançament, tema espinós envoltat, a més, per la caixa dels trons que suposa el que rodeja l’assumpte de la singularitat catalana, el PSPV, amb l’exconseller Vicent Soler com a firmant de les esmenes, crida a “corregir per complet les diferències de recursos per habitant”, modificant la petició inicial del partit en la qual parlava de “reduir a la mitat” estes divergències, i reclama “igualar els recursos per habitant ajustat” en un nou model “garantint que cap d’elles perd els recursos de què disposa en l’actualitat”.

Així mateix, entremig del model territorial i el de finançament, dos assumptes que van irremeiablement units, el PSPV reclama que es “garantisca la suficiència de totes les autonomies”, així com l’“equitat entre estes” i la “corresponsabilitat fiscal”, és a dir, vincular la recepció de recursos a un nivell d’impostos. També reclama que hi haja una “governança multilateral de la cosa comuna, bilateral de la cosa específica i una forta lleialtat institucional”.

Suscríbete para seguir leyendo

Tracking Pixel Contents