La Generalitat eximirà els seus empleats d'anar al treball amb un avís de nivell roig

Funció Pública elabora un protocol davant «emergències exteriors» en el qual preveu tancament de centres laborals o avançar l'horari

Funcionàries de la Generalitat a la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre en una fotografia d'arxiu

Funcionàries de la Generalitat a la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre en una fotografia d'arxiu / German Caballero

Un avís roig d'Aemet com el que l'agència va publicar el 29 d'octubre permetrà eximir els empleats de la Generalitat d'acudir als seus llocs de treball. És una de les mesures incorporades en el nou ‘Protocol d'actuació en cas d'emergències exteriors per al personal de l'Administració de la Generalitat’, amb l'objectiu que no es repetisquen situacions de risc com les patides durant el temporal de fa dos mesos. 

L'Administració autonòmica, a partir de la Direcció General de Funció Pública i a conseqüència del requeriment de la Inspecció de Treball de la Generalitat a l'empara del Reial decret llei de mesures de reconstrucció del Govern central, ha impulsat un document en el qual es detallen els passos que s'han de seguir en cas de produir-se situacions meteorològiques adverses, com la viscuda en la dana del 29 d'octubre, marcant els moments de teletreball i quan evitar els desplaçaments. 

Així, anant als seus efectes pràctics, la Generalitat proposa diferents formes d'actuació davant els tres nivells de risc. En este sentit, el primer, el més baix, el groc, que assenyala que hi ha «algun risc per a alguna activitat concreta», preveu que les persones designades per a cada centre facen un seguiment de l'evolució de l'alerta per a prendre mesures i demana a la resta d'empleats públics «mantindre's atent a la informació que emeten els òrgans competents». Res més. 

La cosa comença a canviar amb el nivell taronja. En este es demana atendre les circumstàncies «en cada cas» i es podrà «acordar un possible avançament de l'horari d'eixida, fins i tot podent-se determinar el tancament preventiu». Davant això, el personal «haurà d'emportar-se al seu domicili l'ordinador portàtil i els mitjans tecnològics que li permeten teletreballar». A això s'afig que en els servicis a torns amb caràcter essencial en què no es puga incorporar el següent no es podrà acordar l'avançament de l'horari». 

Uno de los espacios de la Ciudad Administrativa de la Generalitat, desierto durante la pandemia con motivo del teletrabajo.

Un dels espais de la Ciutat Administrativa de la Generalitat, desert durant la pandèmia amb motiu del teletreball. / Levante-EMV

Amb nivell roig, s'indica que encara que els responsables de protecció civil no hagen suspés activitats, la Generalitat —tant les sotssecretaries com la Direcció General de Funció Pública quan corresponga— podran determinar «de manera preventiva el tancament del centre» de treball. En este sentit, s'afig que en cas que l'alerta roja es conega abans de la finalització de la jornada, «el personal podrà abandonar» el seu lloc i emportar-se amb ell, «excepte causa justificada», el seu ordinador portàtil per a teletreballar. 

En cas que l'alerta s'emetera «fora» de l'horari de prestació de servicis, tant per haver finalitzat la jornada com per no haver-se iniciat, «el personal no acudirà al seu lloc de treball i haurà de prestar servicis en modalitat no presencial si disposa dels mitjans necessaris per a això i siga possible». Així mateix, s'agrega que en els centres de treball en els quals es presten servicis a torns, sempre que el servici tinga «caràcter essencial i resulte imprescindible» i els del següent torn no puguen incorporar-se per impossibilitat d'accés, «se sol·licitarà a la plantilla que continue donant el servici fins que la situació s'estabilitze i puga acudir el torn de relleu».

Evitar desplaçaments

En este sentit, s'indica que l'«efectivitat» d'estes mesures, és a dir, sobre qui afecta, s'estendrà «tant al personal el centre de treball o el domicili del qual radique en una zona afectada per l'alerta com al personal que no es trobe en estos supòsits, però haja de travessar una zona afectada per l'alerta per a desplaçar-se des del seu domicili al seu centre de treball, o viceversa» o que haja de «fer algun desplaçament per raó de treball».

Sobre qui és el responsable de dictar les diferents ordes, el protocol indica que seran les sotssecretaries, les direccions territorials o els responsables de centre a escala local «d'acord amb les recomanacions o instruccions dictades per les autoritats responsables de protecció civil». Si bé, matisa que en cas que l'avís afecte «amb caràcter horitzontal les diferents conselleries i organismes», serà la Direcció General de Funció Pública. 

No obstant això, esta direcció general serà en tot moment l'encarregada de realitzar els avisos a la resta d'organismes. Així, primer l'autoritat responsable en matèria de protecció civil difon una situació d'emergència o preemergència. Davant d'esta, la Direcció General de Funció Pública avisa les sotssecretaries i els òrgans equivalents responsables de personal dels departaments que pogueren estar afectats. Estes donaran trasllat a les «persones responsables» en cadascun dels centres de treball que han d'acabar per informar la resta d'empleats.

Suscríbete para seguir leyendo

Tracking Pixel Contents