Educació

Educació retirarà els materials didàctics en valencià de la RACV per a reposar-los per uns altres correctes

Conselleria ha donat l’orde a l’empresa de substituir estos materials per uns de nous

Material didàctic per a xiquets i xiquetes de 3 anys que han rebut diversos col·legis valencians.

Material didàctic per a xiquets i xiquetes de 3 anys que han rebut diversos col·legis valencians. / Levante-EMV

Gonzalo Sánchez

Gonzalo Sánchez

València

Educació retirarà els materials didàctics en valencià de la RACV per a reposar-los per uns altres correctes. Així ho confirmen fonts del departament de Campanar, que asseguren que s’ha enviat una carta a tots els centres en la qual demanen que retiren el material defectuós, a més d’una orde a l’empresa en la mateixa línia.

La polèmica sorgix la setmana passada, quan diversos col·legis van rebre materials didàctics escrits amb les normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). Es tracta de materials de lingüística per a primer cicle d’Infantil (3 anys).

En concret es tracta d’“autodictats”, un joc que consistix a agafar una imatge de —per exemple— un cotxe, i situar-la amb les paraules corresponents en castellà i valencià, per a començar a aprendre alguns vocables. El problema, segons van denunciar diversos col·legis, és que les paraules en valencià estan repletes de faltes d’ortografia seguint les normes ortogràfiques inventades per la secessionista RACV.

Així, cotxe és coche, rellotge és rellonge, xiqueta és chiqueta, quadro és queadro o metge és mege. La Conselleria d’Educació va dir que es tracta d’un lot “defectuós”. “La mostra que ens va ensenyar l’empresa era íntegrament en castellà, la vam revisar i estava bé”.

Normes del Puig i Vox

La legitimació de les normes de la RACV ha sigut una constant des que PP i Vox van arribar al Consell, que han obert la porta al valencià no normatiu després de 22 anys de consens. La primera polèmica va arribar per un tuit de la Conselleria d’Agricultura (llavors en mans de Vox) replet de faltes d’ortografia l’agost de 2023, a penes uns mesos més tard de començar la legislatura.

La presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó (Vox) va recordar que “l’autèntic valencià és el de les Normes del Puig”, en referència a les normes ortogràfiques inventades per la secessionista RACV (Real Acadèmia de Cultura Valenciana) en 1979.

Unes normes ortogràfiques que incomplixen l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i que van ser avalades després pel conseller d’Educació, José Antonio Rovira, de qui depén la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat. Rovira va assegurar sobre l’ús d’esta normativa alegal de les Normes del Puig que “cada u que utilitze el valencià que estime convenient. Si tot és valencià”.

“L’Acadèmia no té la veritat absoluta”

Encara que advertit que incomplia l’Estatut, José Antonio Rovira va respondre: “No soc un expert en qüestions lingüístiques. Soc d’Alacant”. El titular d’Educació fins i tot va assegurar sobre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’autoritat lingüística valenciana: “No crec que l’Acadèmia tinga la veritat absoluta com no la té ningú”.

Després del renou creat per esta insubmissió lingüística de Vox, la presidenta de les Corts va escriure un altre tuit, íntegrament en castellà, en el qual compartia una notícia sobre el qüestionament del Consell de Mazón al valencià normatiu. En este assegurava: “Algú té algun dubte que si Vox no estiguera en el Govern valencià este debat no s’hauria obert? Vox és totalment necessari, només amb la seua arribada es comença a qüestionar el que Vox (sic) té molt clar, el valencià no és català i l’autèntic valencià és el de les #NormesDelPuig. Alguns no ho tenien tan clar, però vox (sic) fa el seu treball”, assenyalava. Pocs minuts després, la presidenta de les Corts compartia també la traducció del seu text a un valencià no normatiu i amb faltes d’ortografia per part del diputat autonòmic de Vox, Jesús Albiol.

Suscríbete para seguir leyendo

Tracking Pixel Contents