La II Fira de la Llengua Materna torna a reivindicar el valencià a Benifairó de les Valls
La cita s’ompli d’oferta cultural, lúdica i influencers, en plena polèmica autonòmica

Imatge de l’exposició / Levante-EMV
Anna Biosca
La plaça de l’Ajuntament de Benifairó de les Valls acull este diumenge, dia 23 de febrer, els actes centrals de la segona edició de la Fira de la Llengua Materna, una activitat que té com a finalitat “fomentar i l’ús i la lectura en la nostra llengua, normalitzar l’ús del valencià en tots els àmbits de la societat i, en definitiva, donar suport i valorar el patrimoni més important que tenim els valencians i les valencianes, que és la nostra llengua”, afirma el regidor de Política Lingüística, Lluís Lairón.
La cita arriba en plena controvèrsia per la llei educativa impulsada per la Generalitat; una iniciativa “reaccionària”, segons el parer del regidor, “que, en definitiva, suposa un atac directe a la llengua pròpia dels valencians i valencianes”, assenyala.
Les activitats van començar dilluns passat, dia de 17 de febrer, amb la inauguració de l’exposició “Nosaltres, les escriptores valencianes en el temps”, a càrrec de la Fundació Full. És una mostra que recupera i reivindica el llegat de més de 450 escriptores valencianes, sovint invisibilitzades en la tradició literària. Organitzada simbòlicament al llarg dels mesos de l’any i el territori valencià, la mostra presenta autores des del segle XI fins a l’actualitat, destacant la diversitat lingüística, de gèneres i d’estils. “A més de donar a conéixer estes veus, l’exposició és una invitació a llegir-les i integrar-les en els plans de foment de la lectura”, explica Lluís Lairón.
L’exposició es podrà visitar a la Casa de la Cultura fins al 9 de març, en horari de 8 a 14 hores de dilluns a diumenge, i els dimarts i dijous de 17 a 19 hores.
Activitats
Els actes centrals de la fira començaran diumenge a partir de les 10:30 hores, amb l’obertura de les parades a càrrec de la llibreria Sant Roc i Edicions del Bullent, així com la venda de lones de la campanya “Sí al valencià”.
A les 11 hores s’organitzaran els tallers a càrrec de CEVCAM - Escola Valenciana, Agró i ARVASE i l’AFA del CEIP l’Ermita. A les 11:30 hores, l’escriptora i cantautora d’Almenara Eva Gómez oferirà una xarrada-concert en la qual compartirà la seua experiència en la composició de cançons en valencià i la musicació de poemes, abordant les tècniques, les emocions i el compromís social i identitari de la cançó d’autor.
Influencers
A les 12.30 hores tindrà lloc una de les activitats més interessants de la II Fira de la Llengua Materna, ja que la plaça de l’Ajuntament acollirà la gravació en directe del pòdcast del Squad d’À Punt, amb la participació dels influencers Rixi Barberà (@alegriadepoble), Xavi Rico (@apitxat), Alba Castelló (@alba_castello22) i Tània López (@tanialopezsegrelles), que gravaran un capítol que tractarà sobre la vida en els pobles.
“Cal destacar que estos influencers sumen més de 300.000 seguidors en xarxes socials, amb un contingut de promoció i reivindicació de l’ús del valencià molt popular sobretot entre la gent jove”, explica el regidor de Política Lingüística, Lluís Lairón. Les activitats conclouran a les 14 hores amb el tancament de les parades.
Suscríbete para seguir leyendo
- Bernabé: “La telefonada més llarga entre Pradas i Mazón en el Cecopi va ser casualment quan estaven decidint què fer”
- González Pons es reforça a Brussel·les i deixa càrrec a Génova
- L’esquerra protegix Bernabé davant dels atacs de PP i Vox: “Sí que hi havia informació”
- Troballa insòlita en una platja de Castelló: troben un obús de la Guerra Civil
- El registre de telefonades gira el focus sobre l’activitat de Mazón la vesprada del 29-O
- Mazón va telefonar a Bernabé des d’un telèfon desconegut
- PSPV i Compromís obrin noves vies per a estretir el setge del 29-O sobre Mazón
- La perillosa canya invasora avança una altra vegada sense fre després de la dana