Emergències que sí que van funcionar el 29-O i per les quals ha preguntat la jutgessa de la dana
La Universitat de València ja ha remés a la magistrada de Catarroja l’argumentació de per què es van suspendre les classes
El protocol d’actuació preveu des del risc zero a l’extrem i el dia 28 es va anul·lar l’activitat presencial en el nivell 2 (mitjà)

Marta Rojo

La constitució tardana del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), el dimarts 29 d’octubre, va condicionar tot el que va succeir després. Ho subratllava fa setmanes a Levante-EMV José Ángel Núñez, cap de Climatologia d’Aemet a la Comunitat Valenciana, i ho reafirma en la seua última interlocutòria la jutgessa de Catarroja que instruïx la causa de la dana. Les alertes meteorològiques i les hidrològiques, també, “degueren portar a una convocatòria en el matí” del dia del desastre “amb l’objecte com a mínim d’avisar a la població”. La Universitat de València ja ha explicat al jutjat, per exemple, amb quin tipus d’informació va decretar la suspensió de l’activitat presencial un dia abans i quin és el seu modus operandi en dies d’episodis meteorològics adversos.
Quatre nivells i tres idiomes
La institució acadèmica té en el seu protocol fins a quatre escalons de risc: un (baix), dos (mitjà), tres (alt) i quatre (extrem). Amb el nivell d’emergència 2 és amb el qual la UV va activar tota una sèrie de mesures per a evitar la mobilitat de l’alumnat, personal docent i administratiu. El dia 29, al migdia, va ser quan es va fixar el nivell 3 (risc alt) per a la supressió de tota mena d’activitats. Ni tan sols va arribar a activar-se l’últim escaló, el 4. Esta mena de missatges es reenvien a tots els afectats en tres idiomes: valencià, castellà i anglés. En este s’especifica de manera clara a partir de quan es posa en marxa (dia i hora), a més d’insistir en el fet que té un caràcter temporal i que la decisió serà revisada “en funció de l’evolució de la situació”.

Missatge que envia la Universitat de València en fenòmens meteorològics adversos / Levante-EMV
El Comité d’Emergències
El Comité d’Emergències de la Universitat de València que va optar per aquella orde està integrat per representants del campus i de la unitat tècnica, juntament amb el vicerector d’Infraestructures i de Prevenció, Justo Herrera, que va ser el que va adoptar finalment la decisió. Així ho explicava fa dies la rectora Mavi Mestre, que insistia que aquella informació, la d’Aemet, era pública i accessible a tothom. Per tant, com remarca la magistrada, aquell episodi de pluges extremes “no va ser un fenomen meteorològic imprevist”. El seu avanç i desenrotllament era anunciat per l’Aemet des de feia dies, en concret des del dissabte 26. Com es recordarà, la jutgessa que instruïx la causa de la dana va requerir a la UV que argumentara amb quina classe d’informes havia actuat aquell fatídic últim dimarts d’octubre. Li va donar un termini de deu dies.

Nivells d’alerta decretats per Emergències el dia 29 d’octubre / Levante-EMV

Els dies posteriors a la dana a l’Horta Sud / Daniel Tortajada
Actualitzacions periòdiques
Aemet va llançar l’avís roig a les 7:36 hores del 29 d’octubre i el va mantindre actiu tota la jornada fins que passats sis minuts de la mitjanit del 30 va comunicar que el rebaixava a nivell taronja. Durant este període de quasi 16 hores i mitja del fatídic dimarts, l’avís roig “va estar activat sense interrupció”, com s’ha cansat de repetir tant Núñez com Jorge Tamayo, delegat de l’Aemet a la Comunitat Valenciana. A més, va ser actualitzat fins i tot en mitja dotzena d’ocasions, a fi d’ampliar la seua extensió territorial i vigència en el temps.
Suscríbete para seguir leyendo
- La Generalitat oferirà 1.404 places de funcionari enguany, 842 de les quals per oposició pura
- Arresten el segon pres que se’n va escapar de la presó de Picassent
- “La jutgessa ensenya les cartes, però dona seguretat jurídica als imputats”
- El conseller de Sanitat, sobre Mazón: “Dimissió? Per a què?”
- La compravenda de vivendes es dispara en la “zona zero” malgrat la dana
- Cinc hospitalitzats per un incendi originat de matinada a la Font de la Figuera
- Els volums de Convent Jerusalem provoquen vertigen
- Unes 8.000 persones han visitat ja l’exposició “Halt! Imatges que pensen” a Xàtiva