Consulta de la llengua
Més de 6.000 famílies van votar per fer classe en valencià en zones castellanoparlants
Conselleria rectifica i diu que “prendrà les mesures necessàries” perquè es puga fer classe en llengua pròpia en zones de parla castellana
El valencià va arribar al 30 % en sis de les huit comarques castellanes de la C. Valenciana

El conseller Rovira en una roda de premsa sobre els resultats de la consulta per a triar llengua / JM López

Més de 6.000 famílies van votar fer classe en valencià en comarques castellanoparlants en la consulta de la llengua base, segons les dades difoses per la Conselleria d’Educació. En total, sis de les huit zones de parla castellana van votar valencià en més d’un 30 %, la qual cosa implica que es podran constituir moltes aules en esta llengua.
Educació va enviar ahir una circular als centres per a explicar-los com s’han d’aplicar els resultats de la consulta. En esta es deia que les zones de predomini lingüístic castellà només tindran una línia: llengua base castellà, encara que les famílies hagen votat per fer classe en valencià.
No obstant això, Conselleria va rectificar este dijous i va assegurar que “prendrà les mesures necessàries per a atendre la demanda de valencià com a llengua base en les zones castellanoparlants”. Ho va fer després de distribuir ahir una instrucció als centres en la qual es deia el contrari.
El conseller d’Educació, José Antonio Rovira, va assenyalar que en la circular hi havia “un error” que “ja està corregit”. “S’ha emés una comunicació molt clara aclarint la qüestió”, va assenyalar Rovira en la roda de premsa de presentació de la nova directora de l’IVAM, Blanca de la Torre, en la qual el conseller va ser preguntat per este tema.

El portaveu de l’Stepv, Marc Candela, durant la presentació de l’informe sobre la consulta de la llengua base en l’ensenyança / Stepv
Demanda suficient
Va assegurar que va ser “un error de no especificar-ho bé en la circular”. Han fet la circular d’acord amb el que és la llei, no la consulta. “Ja vam dir clarament que si hi havia una demanda suficient, fins i tot en alguns casos inferior que els mínims de percentatge que demanem, però clarament suficient, es posarien grups de valencià”, va indicar el conseller, que ha afegit que “tot això s’està analitzant”.
Va insistir que “hi ha hagut potser un error de la circular que han enviat, però per part de la Conselleria s’ha corregit i s’ha emés una comunicació molt clara aclarint esta qüestió, no hi ha cap problema”. Preguntat per quan sabran les famílies el repartiment de les aules en valencià o castellà, el conseller va dir que en un temps “molt breu, en el procés d’admissió, estan acabant de treballar les dades”.
Rubén Pacheco, president de la Confederació d’Ampas Gonzalo Anaya, va reivindicar que “la Conselleria va prometre que la decisió de les famílies es respectaria i ara hem vist que no és així”. “Ja tenim els primers documents de l’arranjament escolar i de moment no preveuen una aplicació del resultat de la consulta, sembla que ho faran després”, denuncia.
Més del 30 %
Cal recordar que moltes comarques castellanoparlants han votat per l’educació en valencià en més d’un 30 % (suficient per a crear una classe), especialment en els centres públics. L’Alt Millars, l’Alt Palància, el Racó d’Ademús, la Canal de Navarrés i la Foia de Bunyol en són alguns exemples. La Serrania, de fet, és l’única comarca castellanoparlant que ha votat majoritàriament pel valencià. No obstant això, segons la circular de Conselleria que ja ha sigut arreglada, la llengua base seria el castellà, no respectant, així, el vot de les famílies.
Per comarques castellanoparlants, el nombre de famílies que van votar pel valencià és el següent: l’Alt Millars, 18; l’Alt Palància, 463; la Serrania, 409; el Racó d’Ademús, 29; la Foia de Bunyol, 733; la Canal de Navarrés, 252; el Vinalopó, 3.152; la Plana d’Utiel-Requena, 165, i el Baix Segura, 1.000.
Mesura retardada
“Estava previst fer l’enquesta abans de Nadal, però la vam retardar pels efectes de la dana, i això ha fet que el procés vaja un poc més retardat del que deuria, però serà en breu, no hi haurà cap problema de dotació, intentarem satisfer si podem el 100 % o el 99 % de les demandes de les famílies, eixe és l’objectiu”, ha afegit.
D’altra banda, va assegurar que és “totalment fals” que vagen a eliminar-se unitats escolars en la zona dana. “Enguany mantindrem, com a mínim, les mateixes unitats en tots els centres afectats”, ha subratllat.
Suscríbete para seguir leyendo
- Bernabé: “La telefonada més llarga entre Pradas i Mazón en el Cecopi va ser casualment quan estaven decidint què fer”
- La sèptima manifestació contra Mazón canvia de recorregut per a no coincidir amb la processó de Sant Vicent Ferrer
- Troballa insòlita en una platja de Castelló: troben un obús de la Guerra Civil
- Dos atesos i set cotxes afectats en un incendi a Gandia
- El registre de telefonades gira el focus sobre l’activitat de Mazón la vesprada del 29-O
- PSPV i Compromís obrin noves vies per a estretir el setge del 29-O sobre Mazón
- Crisi a Torrent: la majoria del govern PP-Vox, en l’aire
- Les tempestes desborden el barranc de l’Horteta a Torrent