Sense compareixences fins a l’estiu en la investigació de la dana en les Corts

La comissió del parlament valencià votarà el 5 de maig el pla de treball de PP i Vox

Els membres de la mesa d’investigació de la dana en les Corts debaten després de la seua constitució

Els membres de la mesa d’investigació de la dana en les Corts debaten després de la seua constitució / Francisco Calabuig

Diego Aitor San José

Diego Aitor San José

València

La imatge que s’està veient al Senat, amb enginyers, arquitectes i experts de diferents matèries explicant la seua visió sobre la dana del 29 d’octubre no es viurà en les Corts, almenys, fins a l’estiu. Si la primavera va marcar l’inici dels treballs de la comissió d’investigació en la cambra alta, amb la primera compareixença el passat 24 de març, esta no es durà a terme en el parlament valencià, com a prompte, fins a l’última setmana de juny, tres mesos després. Encara que podria fins i tot postergar-se fins a setembre.

De moment, l’únic termini clar és que el pròxim 5 de maig se celebrarà la comissió en la qual es votarà el pla de treball. La data la van fixar ahir els responsables d’esta, presidida per Vox (Miriam Turiel) i amb el PP en la vicepresidència (Vicente Betoret). La convocatòria serà una qüestió més formal que amb repercussió política, perquè el pla de treball ja ha quedat marcat: serà el que van acabar transaccionant populars i voxistes, amb majoria en esta comissió (i en les Corts) perquè finalment tire avant.

Esta serà l’única proposta damunt de la taula malgrat que el PSPV, a través de la seua diputada Alicia Andújar, secretària en la comissió, ha presentat un vot particular “per considerar que la proposta presentada per PP-Vox és insuficient per a abordar, en tota la seua extensió, els objectius de la comissió”. Així, en este vot s’arreplega “confusió de les competències de les administracions” en la sol·licitud de documentació i remarca que s’“omet” la compareixença de càrrecs que podrien “contribuir a l’aclariment de les responsabilitats polítiques”, com Vicent Mompó, Susana Camarero, el nucli dur de Mazón en Presidència, les associacions de víctimes o els gestors de telefonades del 112.

No obstant això, este vot particular difícilment tindrà efectes sobre la proposta de populars i voxistes. Esta es votarà el 5 de maig, una data per a la qual queda més d’un mes, però, segons assenyalen fonts coneixedores del tràmit parlamentari, s’ha fixat així perquè no podia ser abans, ja que la convocatòria havia de passar per la Mesa de les Corts i fins al 15 d’abril no es reunixen. Després d’esta, els dos dilluns següents (dies en què està previst de manera ordinària la celebració de la comissió) són festius.

Julio Gómez-Perretta de Mateo en su intervención en la Comisión del Senado sobre la dana.

Julio Gómez-Perretta de Mateo en la seua intervenció en la comissió del Senat sobre la dana / Marta Fernández / Europa Press

Una vegada es vote el 5 de maig el pla de treball, començaran a comptar altres terminis. Així, se sumaran, primer, els 20 dies hàbils assenyalats perquè les institucions i entitats pertinents remeten la documentació sol·licitada, la qual cosa porta això al 2 de juny. Posteriorment, els grups tenen 15 dies hàbils més per a estudiar-la abans que acudisca el primer compareixent. Això porta el calendari fins a, com a prompte, el 23 de juny, sempre que no hi haja peticions d’ampliació dels temps, una cosa gens descartable.

Successius retards

En cas que no hi haja cap ajornament, les compareixences en les Corts començarien tres mesos més tard que en el Senat i això que la constitució de la comissió es va aprovar en el parlament autonòmic 20 dies abans que en la cambra alta (el 28 de novembre pel 18 de desembre). No obstant això, esta ha anat acumulant retards, vistos per part de PSPV i Compromís dins d’una “estratègia dilatòria” del PP, amb la complicitat de Vox, per a retardar al màxim l’estudi de responsabilitats de l’Administració autonòmica mentres el Senat se centra en les responsabilitats estatals.

A la lentitud per a la seua primera sessió (per a la qual es va tardar a convocar dos mesos des de la seua aprovació) es va sumar una demora en la reunió que havia de fixar la data per al pla de treball, un termini extraordinari de 15 dies més per a negociar-lo (tot i que se sol votar directament en comissió) i quatre més amb l’excusa que Compromís havia plantejat un recurs que va quedar desestimat. L’últim ha sigut no reunir la mesa de la comissió fins sis dies després del termini donat per a acordar el pla de treball i fer-ho quan no es pot convocar la comissió fins a maig.

La data del 23 de juny té, a més, el risc d’estar a tot just 10 dies de la celebració del que es preveu que siga l’últim ple del període de sessions. Este està fixat per al 2 i 3 de juliol, i, a falta que s’habiliten més dies dins del calendari parlamentari, podria arribar el mes de juliol i acabar les labors de la cambra fins a setembre. O, fins i tot, que els treballs de la comissió es feren durant l’estiu. No obstant això, això ja forma part de l’especulació. El que sí que està clar és que les compareixences no seran primaverals. Almenys, no en la de 2025.

Suscríbete para seguir leyendo

Tracking Pixel Contents