El clavegueram i altres subministraments retarden la reforma de Sant Agustí i l’avinguda de l’Oest
La contractista demana dos mesos més, fins a finals de juny, per a actualitzar la informació sobre els aparcaments i la intricada xarxa de subministraments (aigua, gas, clavegueram i telecomunicacions) del subsol d’este cèntric eix
La majoria d’empreses operen en els municipis afectats per la dana i estan centrades en l’emergència de reposar els servicis bàsics

La plaça de Sant Agustí i l’avinguda de l’Oest amb la plaça de Bruges al fons / Eduardo Ripoll
Problemes de disponibilitat relacionats amb la dana de les empreses subministradores de gas, aigua, electricitat o telecomunicacions retarden fins a l’estiu el projecte de renaturalització de l’avinguda de l’Oest i les places de Sant Agustí i d’Espanya, un projecte heretat pel Govern municipal de PP i Vox que complementa i dona continuïtat a la reurbanització que s’ha dut a terme en la plaça del Mercat i Bruges i que busca, a més de donar coherència i qualitat a l’espai, urbanitzar i dinamitzar el que va ser un dels grans eixos comercials de la capital en els anys seixanta.
La reforma d’este eix va estar bloquejada diversos mesos amb el canvi de govern. La Junta de Govern de l’Ajuntament de València va adjudicar, per 380.000 euros, l’octubre passat, la redacció del projecte a l’equip d’arquitectes que va guanyar el juliol de 2022 el concurs d’idees convocat per l’anterior equip progressista de Compromís i PSPV amb la proposta “Escala de color”. La seua execució suposarà la millora paisatgística i de mobilitat de la principal porta d’entrada sud al centre històric i comercial de València i compta amb un pressupost de set milions d’euros. Les obres tenen una duració prevista de 18 mesos i havien de començar este 2025, dos anys després del que s’havia previst, però amb sort enguany podrien licitar-se.
L’àmbit en el qual s’intervindrà, amb 29.000 m² de superfície i més d’un quilòmetre de longitud, representa un desafiament per als equips per l’elevat nombre d’aparcaments subterranis existents i per la intricada xarxa de canalitzacions del subsol, que condicionarà la plantació d’arbratge.
De fet, ha sigut este el motiu esgrimit per les empreses redactores per a sol·licitar una pròrroga fins al 28 de juny pròxim. L’empresa hauria d’haver presentat el projecte el 7 d’abril, però les coses s’han complicat. Apunta la contractista que entre les exigències del contracte s’inclouen una sèrie d’annexos informatius, en total 18, relacionats amb els servicis i condicionants del projecte existents. “Molts d’estos annexos estan realitzats per empreses subministradores dels servicis urbans, com el de clavegueram, xarxes de subministrament hidràulic, aparcaments, entre d’altres, que van ser redactats en 2020 i que requerixen una actualització”.

Figuració del disseny “Escala de color” de Sant Agustí / A.V.
Empreses subministradores d’aigua i clavegueram
Esta informació és “crucial” per al projecte, recalquen els contractistes, que estan duent a terme una ronda de reunions amb els diferents servicis i empreses per a actualitzar la informació dels servicis existents, que condicionaran especialment les plantacions del nou i renaturalitzat eix. Esta fase d’actualització, adduïx la contractista, “no ha sigut tan àgil com hauria sigut desitjable perquè moltes d’estes empreses són responsables dels servicis de subministrament de les poblacions afectades per la dana del 29 d’octubre i han hagut de centrar els seus esforços a atendre l’emergència generada i reposar els servicis bàsics en els municipis afectats” per la riuada que va deixar més de 200 víctimes mortals. Esta circumstància, assegura la contractista, ha suposat un retard de dos mesos. Per això, sol·licita la pròrroga del contracte fins al pròxim 28 de juny. Ampliació de terminis que la Junta de Govern de l’Ajuntament de València va aprovar divendres passat.
L’objecte del concurs convocat per l’Ajuntament va ser trobar idees originals i innovadores per a dignificar l’eix comercial de l’avinguda de l’Oest, la plaça Sant Agustí i el carrer Sant Vicent. Amb este concurs es pretén recuperar espai per als vianants, amb voreres de fins a 5,3 metres, en coherència amb un model de ciutat més sostenible i saludable. Els tres àmbits en què s’intervindrà ja han sigut objecte d’actuacions “blanes” o d’urbanisme tàctic per a eliminar trànsit privat, guanyar zones per als vianants i generar carrils bici.
El disseny “Escala de color” dels arquitectes Elena Climent i Marcelo Cumplido planteja per a la plaça de Sant Agustí la instal·lació de pèrgoles, jardineres, bancs correguts i una font-làmina d’aigua amb jets de refresc que augmentaran el confort climàtic d’esta plaça d’obra dura fins fa uns anys utilitzada com a gran parada d’autobusos. Una intervenció que donarà realç a l’església neogòtica de Sant Agustí i a l’arquitectura racionalista de la plaça i l’avinguda de l’Oest, un dels eixos de la ciutat moderna dissenyats per l’arquitecte Javier Goerlich.
Suscríbete para seguir leyendo
- Bernabé: “La telefonada més llarga entre Pradas i Mazón en el Cecopi va ser casualment quan estaven decidint què fer”
- La sèptima manifestació contra Mazón canvia de recorregut per a no coincidir amb la processó de Sant Vicent Ferrer
- Troballa insòlita en una platja de Castelló: troben un obús de la Guerra Civil
- Dos atesos i set cotxes afectats en un incendi a Gandia
- El registre de telefonades gira el focus sobre l’activitat de Mazón la vesprada del 29-O
- PSPV i Compromís obrin noves vies per a estretir el setge del 29-O sobre Mazón
- Crisi a Torrent: la majoria del govern PP-Vox, en l’aire
- Les tempestes desborden el barranc de l’Horteta a Torrent