La Plataforma del Transport de l’Horta Sud denuncia l’amuntegament d’usuaris en autobusos metropolitans
El col·lectiu assenyala com a causes el mal funcionament de la C3 i el càlcul a la baixa del nou contracte

Integrants de la plataforma amb els alcaldes d’Alaquàs, Aldaia i Xirivella / L-EMV
El malestar pel col·lapse del transport metropolità no només afecta el metro, també altres mitjans amb els quals desplaçar-se com els Rodalies o l’autobús. És precisament l’estat actual del servici de bus el que va motivar una reunió entre la Plataforma del Transport Públic de l’Horta Sud i els alcaldes d’Aldaia, Alaquàs i l’alcaldessa de Xirivella per a abordar la situació i tractar de buscar millores i solucions.
En esta reunió, els representants de la plataforma van traslladar a Guillermo Luján, Toni Saura i Paqui Bartual la seua “satisfacció” per haver aconseguit que es regularitzara la situació del contracte d’autobusos metropolitans després de més d’una dècada de reivindicacions. També van valorar els bons assequibles amb la integració tarifària, a més de la millora de la qualitat del servici, al comptar amb autobusos elèctrics no contaminants i accessibles.
Però l’aspecte positiu en té alguns de negatius, i de gran importància. “No podem pujar als autobusos, no arribem a temps al treball i moltes persones majors queden excloses del servici al no poder entrar a autobusos plens de gom a gom, a on moltes vegades no pots ni agarrar-te”, lamenten des de la plataforma, que consideren que “en hora punta, els autobusos, al seu pas per Xirivella, arriben amuntegats i la majoria no es detenen en la parada, cosa que provoca el malestar del veïnat”, denuncien.
Sense informació real
Des de la plataforma afigen que els usuaris “no compten amb una informació a temps real dels autobusos en les parades ni en la web, que ajudaria també a evitar en part l’amuntegament d’uns cotxes enfront de la folgança d’uns altres quan passen molt seguits. Pensem que és una cosa molt assolible amb un transport tan modernitzat com l’actual”.
En este sentit, des de la Plataforma del Transport Públic de l’Horta Sud van posar sobre la taula els motius que consideren que causen el col·lapse del servici d’autobús i la massificació d’usuaris. D’una banda, exposen que la línia de rodalies C3 “registra molt poca demanda de passatge per ser poc fiable i eficaç, ja que tarda molt a arribar a València per la freqüència de retards i anul·lació de trens”. D’altra banda, apunten al contracte de l’autobús. “Este contracte es va estimar a l’origen per a una demanda de quasi cinc milions de passatgers”, una xifra, asseguren, “molt per davall de la realitat, segons dades publicades per la pròpia ATMV en el seu informe anual”. Així, revelen que en 2022 es van fer 5,6 milions de viatges, i, en 2023, més de 7,8 milions, és a dir un augment del 38,2 %. A més de l’augment de passatgers, ara afigen la carència de metro a l’Horta Sud per la dana, “que col·lateralment ha acabat afectant l’autobús metropolità”, asseguren.

JM López
Xarxa de rodalies fiable i eficaç
Per tant, per a la plataforma, les solucions passarien per “la recuperació d’una xarxa de rodalies fiable, eficaç i atractiva per a la població, que recupere una freqüència de pas suficient i un recorregut de 10-12 minuts per a arribar a València”. Per a això, sostenen, “es fa necessari obrir el túnel que connecta amb València i desdoblar i electrificar les vies, reivindicacions històriques d’esta plataforma”. D’esta manera, asseguren, “el tren absorbiria una gran part del passatge”.
Quant al problema dels autobusos, “és urgent reforçar el nombre d’expedicions diàries, així com estudiar una ampliació del contracte que pose en marxa la clàusula del preàmbul del contracte que diu ‘adequació de l’oferta de servici (expedicions, flota…) a les necessitats de la demanda, amb una percepció de racionalitat econòmica’”.
Per a tractar les dos qüestions, tots els municipis afectats van expressar el seu desig d’anar de bracet per a buscar solucions tant amb ADIF com amb l’Autoritat del Transport Metropolità de València, per la qual cosa s’han emplaçat a sol·licitar reunions amb les dos entitats.
Suscríbete para seguir leyendo
- Bernabé: “La telefonada més llarga entre Pradas i Mazón en el Cecopi va ser casualment quan estaven decidint què fer”
- González Pons es reforça a Brussel·les i deixa càrrec a Génova
- La sèptima manifestació contra Mazón canvia de recorregut per a no coincidir amb la processó de Sant Vicent Ferrer
- Troballa insòlita en una platja de Castelló: troben un obús de la Guerra Civil
- Dos atesos i set cotxes afectats en un incendi a Gandia
- El registre de telefonades gira el focus sobre l’activitat de Mazón la vesprada del 29-O
- PSPV i Compromís obrin noves vies per a estretir el setge del 29-O sobre Mazón
- Crisi a Torrent: la majoria del govern PP-Vox, en l’aire