Demà dissabte, dia 24, tindrà lloc a la ciutat de València la Ruta de Sant Vicent, que cada any (en el dissabte més a prop de la festa d´aquest sant diaca) aplega els cristians de les diverses confessions cristianes en un itinerari ecumènic de pregària, pels llocs relacionats amb aquest sant màrtir. Aquesta Ruta està promoguda per l´Amistat Ecumènica Internacional, l´Acció dels Cristians per l´Abolició de la Tortura (ACAT), l´Oratori de Sant Felip Neri de València i el Centre Ecumènic Interconfessional de València. La Ruta, en 10 estacions, començarà a les 8.30 del matí a la parròquia de Santa Mònica, amb la veneració de la columna de la posada, que la tradició relaciona amb el lloc on fou lligat Sant Vicent.

Després la Ruta peregrinarà al Martyrium, a la plaça de l´Almoina, i d´allí es desplaçarà a la Presó de Sant Valer, i a continuació, a la Presó de Sant Vicent, les dues a la plaça de l´Almoina. A les 10 del matí s´arribarà a la cripta arqueològica i a les 10,30 a la catedral, amb la pregària davant de la relíquia del braç del sant màrtir. Seguidament la Ruta anirà a la Presó del Pouet (al costat del carrer de la Mar) i a les 11,15, a l´antic Pretori. El següent lloc d´aquesta Ruta serà a les 12, a l´antiga ermita de la Roqueta, que actualment és la parròquia de Sant Vicent Màrtir, on va ser abandonat el cos del patró del Cap i Casal després de la seua mort. L´última estació de la Ruta, sobre les 12,30, serà Sant Vicent de la Roqueta, l´actual la parròquia de Crist Rei, primitiva basílica sepulcral on va ser enterrat el sant diaca. I és que al sud-oest de l´antiga Balansiya, extramurs de la ciutat, hi havia el raval de la Boatella, amb l´església de la Roqueta, on la tradició diu que va ser enterrat aquest sant màrtir.

Sant Vicent Màrtir, un sant reconegut i venerat per totes les Esglésies cristianes, ja que és un sant anterior a la divisió de l´Església, ens és exemple i testimoni de fe, i per això mateix, intercessor i mestre de la unitat de tots els qui hem estat batejats en el nom de la Santa Trinitat.

També demà dia 24, però a la vesprada, concretament a les 7, tindrà lloc al convent de les Germanes Caputxines, del carrer Pérez Galdós, la celebració de la Lux in via, ofici ecumènic de la Resurrecció, obert a tothom, com també està oberta a tothom la Ruta de Sant Vicent de demà.

Un altre punt relacionat amb el patró de València, és el Camí de Sant Vicent, que des de l´Aragó entra al País Valencià pel Maestrat, la Plana i el Camp de Morvedre, per així arribar a la ciutat de València. El Camí de Sant Vicent, amb 400 quilòmetres de recorregut, des d´Osca a València, i que ens recorda el pas del sant diaca, està promogut i impulsat per l´associació València Cultural-Via Augusta i Camí de Sant Vicent Màrtir. És des del segle IV, que es va estendre la devoció a Sant Vicent, amb la consegüent peregrinació de cristians fins a la Roqueta, un fet, per cert, molt anterior al Camí de Sant Jaume de Compostel·la.

El Camí que recorda el pas de Sant Vicent, comença a Osca, a la casa natal del sant, que hui és l´església de San Vicente el Real. Després passa per Almudévar, San Mateo de Gállego, Saragossa, Carinyena, Daroca, Forcall, Morella, Traiguera, Vilanova d´Alcolea, l´Arc de Cabanes i Sagunt, des d´on Sant Vicent arribà ja a València. Cal dir que caldria potenciar aquest Camí de Sant Vicent, com un testimoni del pas del sant diaca i màrtir per la nostra terra.

Que Sant Vicent Màrtir siga intercessor a prop de Déu, perquè els cristians siguem capaços d´arribar a la plena comunió en la fe i en la caritat: "Màrtir sant que, amb valentia,/ conquerireu palma i floró:/ cap al cel feu-nos de guia/ Sant Vicent nostre Patró./ València sempre us venera/ com a Patró i advocat./ De Vós els favors espera/ en tota necessitat./ Tota la ciutat confia/ en la vostra protecció./ Cap al cel feu-nos de guia/ Sant Vicent nostre Patró".