El dia 29 de gener celebrem la festa de Sant Pere Nolasc, la vida del qual ens evoca un missatge de llibertat i d´alliberament, tan actual hui com al segle XIII. I és que la missió de l´Orde de la Mercè que va fundar Pere Nolasc, juntament amb Sant Ramon de Penyafort i el rei Jaume I, va ser la de rescatar captius: "A les presons de Moreria,/ en afeixugada esclavitud,/ els cristians, de nit i dia,/ ploren, a mils, el bé perdut;/ més del Cel, oh Mare pia,/Vós acudiu en llur ajut".

Davant els sofriments dels cristians, presoners en terres de l´Islam, va ser Santa Maria qui inspirà la l´Orde per alliberar els presos: "Pàgina d´or de nostra història:/ Jaume, Nolasc i Penyafort/ de contemplar la vostra glòria,/ tenen, oh Verge, la gran sort./ Amb ells una obra meritòria/ de caritat dureu a port". I eren els frares de la Mercè, amb Sant Pere Nolasc al capdavant, qui rescataven els presoners que retenia l´Islam, fins al punt que quan no tenien els diners suficients per als rescats, els mateixos mercedaris ocupaven el lloc dels que havien alliberat.

El missatge de llibertat i d´alliberament que en ple segle XXI ens transmet Sant Pere Nolasc, és plenament actual, ja que hui també són molts els qui es troben encadenats i captius per estructures o governs injustos.

Hui cal rescatar i alliberar les famílies que volen l´ensenyament en valencià per als seus fills, captives per les lleis absurdes de la Generalitat, que en compte d´atendre aquestes famílies, els prohibeix l´ensenyament en la llengua del nostre País.

Hui cal rescatar i alliberar els familiars de les víctimes de l´accident del metro de València, encadenades per l´oblit d´un Govern insensible al sofriment dels qui han perdut un ésser estimat.

Hui cal rescatar i alliberar els malalts dependents i els jubilats (amb pensions de 500 i 600 euros al mes) captius d´unes ajudes insuficients que no arriben, o que arriben massa tard. I també els xiquets que passen gana.

Hui cal rescatar i alliberar els veïns del Cabanyal, desatesos i marginats per decisions unilaterals de l´Ajuntament del Cap i Casal

Hui cal rescatar i alliberar els llauradors, sempre els últims en tot, oblidats per les diferents Administracions i encadenats per lleis injustes, explotats i empobrits per diversos boicots, mentre els intermediaris es fan d´or.

Hui cal rescatar i alliberar els jóvens valencians que han hagut d´emigrar i deixar el País Valencià, per tal de buscar treball fora de la nostra terra. I també les parelles que no cobren l´ajuda que els havien promès per la compra d´una vivenda.

Hui cal rescatar i alliberar les famílies desnonades, els qui viuen al carrer i els immigrants reclosos als CIEs.

Hui cal rescatar i alliberar l´Acadèmia Valenciana de la Llengua i RTVV, encadenats pels qui, sense cap mena d´escrúpols, utilitzen el valencià per enfrontar i manipular el nostre Poble .

Hui cal rescatar i alliberar les Bandes de Música, abandonades a la seua sort, sense interès per part de l´Administració.

Hui cal rescatar i alliberar els valencians d´aquells que s´han enriquit amb trampes i amb mentides, i s´han embutxacat els diners de la gent senzilla, mentre han destrossat els sistema financer valencià.

Hui cal rescatar i alliberar els Pobles que cerquen la seua llibertat i el seu futur, sotmesos a Estats que ofeguen i empobreixen aquestes nacions.

Per això és tan actual el missatge de llibertat i d´alliberament de la Mercè! Per això l´exemple i el testimoni de Sant Pere Nolasc que celebrem hui, ens és tan necessari per trencar cadenes i opressions, i d´aquesta manera obrir camins de llibertat i d´alliberament. Per a les persones encadenades i també per als Pobles sotmesos i mancats de llibertat.