El dia 17 de març celebrem l´aniversari del miracle de la Llàgrima, per commemorar aquest fet que va tindre lloc fa 526 anys, quan de l´ull dret de la Santa Faç va eixir una llàgrima que va córrer fins a la galta, mentre la gent que ho veia exclamava: "Faç divina, misericòrdia!".

Va ser el papa Benet XVI, en una de les seues últimes decisions que va predre en el seu ministeri com a successor de Sant Pere, que va concedir al bisbat d´Oriola-Alacant l´Any Jubilar de la Santa Faç, que va començar el 18 de març de 2013.

Al llarg de la història, han estat diversos els papes que han estat relacionats amb el monestir de la Santa Faç, com Innocenci III, que en 1490, per mitjà d´una Butla Apostòlica, va concedir diverses benediccions als devots que veneraren la Santa Faç.

Gràcies a la petició que va fer el bisbe emèrit de la diòcesi, Rafael Palmero, Benet XVI va concedir al bisbat d´Oriola-Alacant l´Any Jubilar, que se celebrarà cada any en el qual el 17 de març siga diumenge.

Cal recordar que cada any, el 17 de març se celebra el dia del miracle de la llàgrima. I és hui, dia 17 de març, quan es compleix el 526 aniversari del miracle de la llàgrima, un esdeveniment que ens recorda la llàgrima que va eixir del rostre de la Santa Faç, aquell 17 de març de 1489, divendres de quaresma.

Tal i com va dir el capellà del monestir de la Santa Faç, l´Any Jubilar és sempre un temps de "renovació interior", de conversió i d´aprofundiment de la fe, per recordar que, com deia el bisbe Sant Ciril d´Alexandria, "per la misericòrdia de Déu, ha estat salvat tot el món", ja que en Jesús, se´ns ha manifestat l´amor del Pare.

La devoció a la Santa Faç, implorada com a Misericòrdia Divina, està molt estesa al bisbat d´Oriola-Alacant, ja que els cristians veiem en aquesta santa icona de Jesús, el rostre del Déu misericordiós, "compassiu i benigne", que ens "perdona les culpes" i ens "cura de tota malaltia" (Ps 102)

És per la seua benignitat i per la seua misericòrdia, que en la Santa Faç trobem i reconeixem el rostre del Senyor i la seua presència enmig de l´Església, amb la seua mirada plena d´amor. I és que com ha dit el papa Francesc, "el missatge de Jesús és la misericòrdia", ja que "en Ell no trobem paraules de condemna, sinó d´amor i de misericòrdia".

El papa Francesc té com a lema, en el seu escut episcopal la frase: "Miserando atque eligendo", "El mirà amb misericòrdia i l´elegí", referint-se a la mirada de misericòrdia de Jesús quan va veié Mateu a la taula dels recaptadors d´impostos i el va cridar a ser Apòstol. I és eixa mateixa mirada de misericòrdia, la que té Jesús per cadascú de nosaltres! Mirada de perdó, de gràcia, de pau!

Aquest 17 de març que celebrem el 526 aniversari del miracle de la llàgrima, ha d´obrir "un temps favorable i de salvació" (2C 6:2) ja que la Santa Faç ens ha de fer descobrir, com diu Sant Cesari d´Arle en el sermó 11, com hem estat "enriquits per la misericòrdia divina, amb uns beneficis tan grans".

La festa del miracle de la llàgrima, en aquest 526 aniversari d´aquell esdeveniment, ens ha d´ajudar a enfortir la nostra fe, amb "la gràcia d´un amor tan gran". I també a ser misericordiosos els uns amb els altres, tal i com Déu ho és amb nosaltres.