L´1 de juny celebrem la festa de Sant Justí, un filòsof i màrtir, que amb valentia confessà la seua fe en Jesucrist i que per això va ser decapitat, com encara hui, davant la indiferència del món Occidental, són assassinats tants i tants cristians, simplement pel fet se creure en Déu. Com a filòsof, Justí buscà i estimà sempre la veritat, i com a cristià es va negar a oferir sacrificis als ídols.

Justí va nàixer a la ciutat palestinenca de Nablus a principis del segle II. La família de Justí era pagana i l´itinerari d´aquest màrtir és semblant al de Sant Agustí. Justí va rebre una bona formació, i sempre a la recerca de la veritat, la va buscar en l´estoicisme, on no va trobar les respostes que buscava als seus anhels de pau. Justí ja pressentia Déu i l´estimava sense conèixer-lo. També va buscar la veritat en els peripatètics, després en els aristotèlics i finalment en els deixebles de Plató, sense que cap d´aquests corrents filosòfics saciaren la set de veritat i de felicitat que el cor de Justí anhelava. Però allò que no va aconseguir a través de la saviesa, ho va trobar en l´exemple i en la fortalesa dels humils. I és que Justí va descobrir en els màrtirs cristians la saviesa plena que ell anava buscant per altres camins.

La persecució que va desencadenar Adrià, va obrir el cor de Justí a la fe. Va ser així com a l´edat de 40 anys, Justí es va convertir al cristianisme, que va transformar el cor d´aquest filòsof. Si abans de la seua conversió, el cor de Justí era un desert, després d´abraçar la fe en Jesús de Natzaret, el seu cor va esdevenir un flama. Trasalladat a Roma, Justí va obrir una escola per mostrar i demostrar que la filosofia, o bé condueix a Crsit, veritat absoluta, o bé es converteix en una retòrica buida de contingut. Com va dir Justí, "Sòcrates va ser una gran persona, però cap home no va creure en ell fins al punt de donar la pròpia vida. Però per Jesús, sí que donen la vida els qui creuen en ell".

Per Justí la filosofia no va ser cap obstacle per abraçar la fe, per això mateix defensà que la filosofia amb fe, és una filosofia autènticament humana.

La vida de Sant Justí, el gran apologeta del segle II, va ser un exemple de com ha de viure la fe un filòsof cristià. Justí va viure amb senzillesa, entusiasme i sinceritat. Justí va escriure diverses obres, parlà, predicà i polemitza amb saviesa amb els detractors del cristianisme. Enmig de les persecucions, Justí alçà la seua veu per proclamar amb valentia la veritat i la seguretat de la seua fe en un Déu viu que és creador i redemptor.

Entre les seues obres més importants que s´han conservat (perquè d´altres han desaparegut) tenim les ""Apologies i també el seu "Diàleg amb Trifó". També s´ha conservat la Passió on es narra l´interrogatori i la condemna a mort d´aquest sant filòsof.

Justí va defensar la divinitat de Jesucrist i la seua missió redemptora.

Com narra la seua Passió, Justí va ser condemnat i decapitat a Síria, l´any 165, per negar-se a oferir sacrificis als déus pagans, durant la persecució de Marc Aureli. Desgraciadament, en ple segle XXI, també a Síria, Iraq o Egipte, hi ha una persecució sagnant contra els cristians, simplement pel fet de creure en Déu. I encara que semble mentida, també hui són nombrosos els màrtirs que donen la vida per Jesucrist.