El 25 de maig, l´Església celebra la festa de Santa Vicenta Maria López Vicuña, una religiosa que, malgrat morir molt jove, als 43, va fer una gran obra a favor de les jóvens que deixaven els pobles i anaven a les ciutats a treballar en el servei domèstic.

Vicenta Maria va nàixer al poble navarrès de Cascante el 22 de març de 1847. Als 10 anys va anar a Madrid a viure amb uns parents, en una llar on hi havia un clima de pietat i de fe profunda. La menuda, que amb els familiars anava a visitar hospitals, se n´adonà dels problemes de les jóvens que anaven a Madrid a treballar com a empleades de la llar. Preocupada pel futur d´aquestes xiques, fundà la Congregació de Religioses de Maria Immaculada. És així com Vicenta Maria prengué l´hàbitl´11 de juny de 1876, amb les seues tres primeres companyes.

La Congregació de Religioses de Maria Immaculada va nàixer amb l´objectiu de treballar amb especial dedicació a la formació i promoció integral de les jóvens. Així, per mitjà de residències, les religioses oferien a les xiques una llar d´acollida i de fraternitat, on pogueren sentirse estimades i valorades.

Santa Vicenta Maria, que expandí la Congregació, fundant cases a Madrid, Saragossa, Sevilla, Barcelona i Burgos, va viure donada a eixes persones que passaven dificultats pel moment, i a més, pel fet de ser dones jóvens. Ella les formava amb una preparació cultural a més de catequesi. Així dedicà la seua vida a aquelles que ningú no atenia, ja que la faena de les xiques que treballaven al servei domèstic, no era ni reconegut, ni valorat.

Santa Vicenta Maria va fer l´experiència de l´amor de Déu, amb una resposta generosa i amb una entrega incondicional a favor de les xiques jóvens. I en l´actualitat, les religioses de Maria Immaculada atenen les jóvens per mitjà de residències i centres culturals i socials.

El 26 de desembre de 1890, quan tenia 43 anys d´edat, Vicenta Maria, esgotada pel treball i la malaltia, però sense perdre l´alegria interior, va morir.

El seu camí no va ser fàcil, ja que va haver de lluitar contra molts inconvenients com les dificultats econòmiques, la incomprensió de la família o l´abandonament d´algunes de les seues companyes. Malgrat tot, i arrelada en la caritat i des de la seua confiança en Déu, Vicenta Maria va fer realitat la Congregació de Maria Immaculada.

La Congregació de Maria Immaculada, que continua el carisma de Santa Vicenta Maria, compta amb més de 1100 religioses escampades per 21 països, en quatre continents. Al centre mateix de València, al carrer Trinquet de Cavallers, aquestes religioses tenen una residència per a xiques jóvens que treballen o estudien, i on les religioses de Maria Immaculada els ofereixen una llar d´amistat i de confiança.

Com m´ha comentat la Germana Pury Prada, religiosa de Maria Immaculada, "L´obra apostòlica de Santa Vicenta Mª a favor de les jóvens empledes de la llar al segle XIX, de la seua formació humana, cristiana i professional, té plena vigència en l´actualitat". Les religioses de Maria Immaculada continuen, en ple segle XXI, oferint a les ´jóvens, "una llar, cultura i treball a partir de les residències, que proporcionen un ambient de família". Com m´ha dit la Germana Pury Prada, "els Centres Socials que acullen jóvens immigrants o espanyoles", els ofereixen "un acolliment, fonamentat en l´escolta, per preparar-les a integrar-se en la vida laboral".

L´obra de Santa Vicenta Mª, que va ser canonitzada per Pau VI el 25 de maig de 1975 i que va començar "com una xicoteta llavor el 1876, ha ampliat la seua acció a tots els continents per atendre les necessitats del nostre temps".

Que l´exemple de Santa Vicenta Mª siga per al nostre món un estímul per treballar a favor de les jóvens del nostre temps, com fan, amb sol·licitud les religioses de Maria Iimmaculada.