El dia 22 de juny celebrem la festa de Sant Tomàs More, que va nàixer el 1478 a Londres, on son pare era jutge. Després d´estudiar Lleis a Òxford, i quan només tenia 23 anys, començà a treballar als jutjats. Coneixedor del llatí i del grec, arribà a ser professor de Dret i prestigiós advocat. Va ser membre del Parlament, viceministre del Tresor i "speaker" a la Cambra dels Comuns, i també, Canceller del Ducat de Lancaster.

More va ser un humanista que posseïa amplis coneixements, tant en Lleis, com en Art i en Teologia. Escrivia en llatí i és un dels fundadors de la prosa anglesa. També escrigué estudis bíblics, patrístics, filosòfics i teològics. Apassionat per la música i la pintura, la seua obra més important és, Utopia, publicada en 1516.

Casat amb Joana Colt, va tindre 2 filles i 1 fill, i n´adoptà un altre. En morir la seua esposa es casà amb Alícia Middleton. La casa de More era una de les més acollidores i hospitalàries de Londres. Però quan es feia de nit, Tomàs recorria els barris més pobres per fer almoina. Arribà a llogar una gran mansió per acollir ancians i xiquets malalts. Les nits de Nadal i de Pasqua les passava en vetla, pregant amb la seua famíilia.

El 1529 va rebre el màxim càrrec de la magistratura britànica, Lord Canceller del Regne d´Enric VIII. Quan la seua carrera i la seua reputació havien arribat al seu punt més alt, el rei Enric VIII li va demanar que l´ajudara a aconseguir la seua nul·litat matrimonial amb Caterina d´Aragó. More sabia que el rei era capriciós i que el matrimoni era perfectament vàlid i que per tant no hi havia cap motiu per anul·lar-lo, pel fet que Enric VIII s´haguera enamorat d´Anna Bolena. Per això el 16 de maig de 1532 Tomàs More va renunciar al càrrec de Lord Canceller de la Corona i es retirà de la vida pública, ja que la seua consciència no li permetia aprovar allò que el rei exigia.

En perdre l´estipendi de la Cort i sense cap benefici professional, More quedà en la ruïna. Tomàs More no volgué assistir a la coronació d´Anna Bolena, cosa que li comportà l´odi de la nova reina.

El 1534 li van exigir jurar l´Acta de Supremacia, que rebutjava l´autoritat del papa sobre els cristians d´Anglaterra. Però More no va voler jurar aquest nou caprici del rei i va ser empresonat a la Torre de Londres. Durant els 15 mesos que va durar el seu captiveri, More escriví el Dialeg de la serenitat en temps de tribulació.

9 dies després de ser executat el seu amic Joan Fisher, More va ser jutjat al palau de Westminster, acusat d´alta traïció per haver negat l´autoritat suprema del rei dins del territori de l´Església d´Anglaterra. Condemnat a mort, Tomàs More va ser decapitat a la Torre de Londres el 6 de juliol de 1534.

More va ser un polític fidel a la seua consciència i un home ferm en la defensa de la veritat, per la qual va morir. Exemple per als nostres polítics, More escrivia: "Sóc incapaç de declarar amb la meua boca, allò que en consciència sé que no és veritat". I sense caure en l´adulació, More va donar la seua vida per la veritat!

Sant Tomas More és exemple per a aquells que tenen una responsabilitat política, degut a la seua dignitat, la seua honestedat i la seua valentia. És també això el que espere dels polítics valencians: hòmens i dones honrats i sol·lícits pels més necessitats.

Sant Tomàs More va escriure una pregària preciosa sobre el bon humor, que tots hauríem de tindre molt present: "Dóna´m Senyor, una bona digestió i, no cal dir-ho, alguna cosa per digerir. Dóna´m la salut del cos, i el bon humor que em cal per mantindre-la. Dóna´m una ànima sana, Senyor, que tinga sempre davant els ulls allò que és pur i que és bo, perquè no s´escandalitze enfront del pecat, ans trobe la forma de remeiar-lo. Dóna´m una ànima, Senyor, que no conega l´avorriment ni el remugueig, ni el ploricó ni la queixa. I no em deixes prendre gaire seriosament aquesta cosa que es fica per tot i que anomenem el Jo. Dóna´m, Senyor, el sentit de l´humor: fes-me capaç de riure d´una acudit perquè sàpia traure un poc d´alegria de la vida i la puga compartir amb els qui em rodegen".

Que Sant Tomàs More, que és un model de rectitud i d´honestedat en l´exercici de la vida pública, ajude els polítics que governaran la Generalitat i els ajuntaments en aquesta nova etapa que hem començat al País Valencià, per tal que siguen hòmens i dones sol·lícits pels més necessitats i honestos i justos en la seua tasca del seu servei als ciutadans.