El 16 d´agost celebrem l´aniversari de la mort de la Mare Petra de Sant Josep, fundadora de la Congregació de les Mares dels Desemparats i Sant Josep de la Muntanya.

Ana Josefa, nom civil de la Beata Petra, va nàixer el 7 de desembre de 1842 al Valle de Abdalajís, a la província de Màlaga. Va ser la més menuda dels cinc fills que tingueren José Pérez Reina i María Florido González, un matrimoni que educaren els menuts en un ambient cristià.

Per mitjà dels seus escrits podem deduir que la Mare Petra tenia una forta personalitat i una gran intel·ligència, així com agudesa i enginy. Era dona d´una tenacitat i emotiva, però alhora equilibrada, sensible al sofriment dels altres, alegre, senzilla i simpàtica, i amb un projecte de vida coherent. La Mare Petra era així perquè es va obrir del tot a l´acció de l´Esperit de Déu. En arribar a l´adolescència, la jove Ana Josefa es va enamorar d´un jove del seu poble, José Mir, al qual va estimar molt, però que va deixar en trobar en Jesucrist la font de la seua vida, al qual es va consagrar del tot i per sempre.

Amb la fermesa i la tenacitat que la caracteritzaven, en vore que per la negativa de son pare no podia entrar a la vida religiosa (almenys de moment) es va entregar al Senyor, vivint al poble i dedicant-se a la pregària i a ajudar els més necessitats, especialment els ancians abandonats. El seu esperit de servei el compartí amb una jove, també d´arrels cristianes, Josefita Muñoz Castillo, i més tard amb d´altres jóvens més: Frasquita i Isabel Bravo Muñoz, amb les qual, al poble d´Álora, veí del seu, va estendre la seua acció caritativa.

Quan el 1877 va morir son pare, Ana Josefa ja va poder entregar-se a Déu en la vida consagrada. Una frase seu d´aquella època, resumeix el seu camí espiritual: "Senyor, Vós sobre totes les coses". Així, aconsellada pel seu confessor, el 1878 Ana Josefa va entrar en la congregació de les Mercedàries de la Caritat. Però uns mesos més tard, convençuda que Déu li tenia preparat un altre camí, deixà les Mercedàries i plantejà la seua situacó al bisbe de Màlaga, Manuel Gómez Salazar, que amb paraules profètiques posà fi al seu futur incert, i li assenyalà un camí que Josefa mai no havia imaginat: Fundadora d´una nova Família Religiosa: les Mares dels Desemparats. Les amigues que la van seguir a les Mercedàries (Frasquita, Isabel i Rafaela) van deixar també aquesta Congregació per fundar amb Ana les Mares dels Desemparats. La Mare Petra, nom que prengué Ana Josefa, va començar el seu itinerari en la Congregació de Mares dels Desemparats i Sant Josep de la Muntanya, fent els seus vots temporals el 2 de febrer de 1881 a l´església de Sant Joan Baptista de Vélez-Màlaga. La seua consagració definitiva al Senyor va tindre lloc a la casa de Ronda, el 15 d´octubre de 1892.

L´itinerari vocacional i fundacional de la Mare Petra, que va tindre una devoció especial a la Mare de Déu i a Sant Josep, no va ser precisament un camí de roses. I per això va assumir la creu des del primer moment, per tal d´afrontar dificultats, persecucions i calúmnies, així com també soledats i malalties, que van marcar la seua vida des dels seus inicis. Per això ens és un exemple la seua actitud de total confiança en el Senyor, enmig de les contrarietats, així com sobretot la seua caritat. La vida de la Mare Petra va ser un equilibri entre acció apostòlica i contemplació. El seu amor al Crist va fer que el buscara en el silenci i la soledat i també en el rostre dels ancians i dels xiquets desemparats.

Esgotada per una vida d´entrega als altres i per la malaltia, la Mare Petra de Sant Josep va morir a Barcelona el 16 d´agost de 1906, quan només tenia 60 anys. Va ser beatificada pel papa Joan Pau II a Roma, el 16 d´octubre de 1994.

Actualment la Congregació de religioses de les Mares dels Desemparats i Sant Josep de la Muntanya, que tenen la casa general a València, estan presents en Espanya, Itàlia, Mèxic, els EEUU, Xile, Argentina, Guatemala, Puerto Rico i Colòmbia. Entre aquestes dones consagrades sobreïx la Mare Gertrudis, morta ara fa un any, i que al Vedat de Torrent va crear una escola per integrar i educar els gitanos.

L´acció apostòlica de les religioses Mares dels Desemparats i Sant Josep de la Muntanya, es fa present en guarderies i escoles, residències d´ancians i d´estudiants o cases de missions i d´espiritualitat, on continuen mostrant el carisma de tendresa maternal de la Beata Petra de Sant Josep.