Hui dia 29 de setembre, amb la festa de Sant Miquel i de tots els àngels, celebrem també la festa de Sant Gabriel, tot i que abans de la reforma litúrgica del calendari, la festa d´aquest arcàngel se celebrava el 24 de març, vigília de la solemnitat de l´Anunciació del Senyor.

El nom de Gabriel ve de "Gabri-El", que significa "fortalesa de Déu" o "el meu poder és Déu" o també "el fort, el combatent de Déu" i, "Déu és el meu protector".

Per a l´Església cristiana de Síria, tant castigada els últims anys per la violència, és Sant Gabriel el primer àngel i per als musulmans la devoció a Sant Gabriel (Hibril) és sagrada, ja que segons la tradició va ser aquest àngel qui anuncià a Mahoma la veu de Déu.

Sant Gabriel apareix a la Bíblia com l´arcàngel que interpreta i porta la voluntat de Déu, anunciant-la als hòmens. Així, al llibre de Daniel, el protagonista d´aquest text quedà desconcertat en tindre una visió misteriosa sobre el sentit de la història i de la salvació (Dn 8) i també sobre l´anunci de les setanta setmanes fins a l´arribada del Messies (Dn 9) El text diu: "Mentre, jo Daniel, contemplava la visió i buscava comprendre-la, es presentà davant de mi algú amb figura semblant a la d´un home. Vaig sentir també una veu humana que cridava: Gabriel, fes comprendre la visió a aquest Daniel".

També a l´Evangeli de Sant Lluc, és l´àngel Sant Gabriel qui anuncià a Maria i a Zacaries (pare de Sant Joan Baptista) la voluntat de Déu, que es concretaria en els fills que tindrien: Jesús i Joan Baptista.

En el cas de Zacaries, l´arcàngel Sant Gabriel li anuncià que la seua esposa, Isabel tindria un fill: "No tingues por, Zacaries, Isabel, la teua muller, et donarà un fill i li posaràs Joan". Davant el dubte de Zacaries, per la seua ancianitat i perquè la seua dona Isabel també era anciana, l´arcàngel li revelà el seu nom: "Jo sóc Gabriel, l´assistent de Déu, i he estat enviat per parlar-te i anunciar-te aquest missatge joiós" (Lc 1:8-20).

El missatge dels àngels, sempre és un anunci d´alegria i de pau, com ho feren els àngels que proclamaran als pastors el naixement de Jesús (Lc 2:8-13) o en la resurrecció del Senyor (Lc 24:1-7)

En el cas de Maria, també va ser Sant Gabriel l´encarregat d´anunciar-li que havia estat ella, l´elegida per Déu per a ser mare del Messies: "Al sisè mes, l´àngel Gabriel fou enviat per Déu a un poble de la Galilea, anomenat Natzaret, a una jove, promesa amb un home que es deia Josep". El text de Sant Lluc ens dibuixa, bellament, l´entrada de l´Arcàngel Sant Gabriel a la presència de Maria: "Va entrat a casa d´ella i li digué: Déu te guarde, plena de gràcia, el Senyor és amb tu". Com canten aquests Goigs: "Al recer de la caseta/ del poblat de Natzaret,/ escoltà una donzelleta,/ lliri cast d´aquest indret,/ l´accent dolç "Ave Maria"/ que l´Arcàngel entonà".

Davant la sorpresa de Maria, Gabriel la tranquil·litzà així: "No tingues por, Maria, que has trobat gràcia a la presència de Déu; tindràs un fill i li posaràs Jesús". Sant Gabriel li va explicar que seria amb el poder de Déu que Maria concebria aquell que "serà sant, serà anomenat Fill de Déu" (Lc 1:26:38): "Gabriel la cambra emplena/ de divina resplendor./ Sou de gràcia tota plena/ puix, amb Vós és el Senyor./ Tal missatge transmetia/ vostra veu del bell parlar".

I l´Arcàngel li explicà: "No temeu, casta donzella,/ ja que vostra concepció/ serà del Cel meravella,/ no per obra de baró./ Sóc de Déu l´esclava pia,/ son voler dec acceptar". I Gabriel continuà explicant a la jove de Natzaret el misteri de l´Encarnació: "Contesteu amb reverència:/ un infant deslliurareu,/ i seguint Verge en essència,/ de Jesús, mare sereu./ Oh Sant Ventre que ens duria/ fruit gemmat que el món salvà".

I com ressalta Sant Bernat en un dels seus sermons més bonics, Gabriel esperà expectant, la resposta afirmativa de Maria, ja que d´ella depenia l´Encarnació del Fill de Déu.

Per això el poble s´aclama a Sant Gabriel així: "Puix que Déu vos ennoblia/ quan per nunci us nomenà:/ Gabriel, el Fort, el Guia,/ féu que junts al cel un dia,/ vostres Goigs puguem cantar".

Sant Gabriel és el patró dels comunicadors, degut a la bona nova que portà al profeta Daniel i a Zacaries i a Maria.

Que en la festa de Sant Gabriel i de tots els sant àngels, siguem capaços d´anunciar l´alegria de l´Evangeli a tots els qui estan tristos o afligits, tal i com el papa Francesc ens demana que fem.