A la Bíblia apareixen amb freqüència els àngels, una paraula que en grec significa enviat o missatger, ja que sempre porten un anunci de part de Déu. A l´Escriptura, sobretot al llibre dels Salms, als Fets dels Apòstols, a l´Apocalips i també als Evangelis, apareixen els àngels portant un missatge als hòmens de part de Déu.

Els llibres de la Bíblia que, sovint parlen dels àngels, especifiquen només el nom de tres arcàngels, amb uns noms relacionats amb la missió que Déu els ha confiat i que són Miquel (¿qui com Déu?) Rafael (medicina de Déu) i Gabriel (fortalesa de Déu). Per la tradició bíblica, l´arcàngel és un signe de la benedicció i de la protecció de Déu sobre la vida de les persones, perquè puguen anar trobant el pla de Déu en el camí de la vida. Un pla que té com a centre Jesucrist.

La menció a l´arcàngel Sant Miquel que trobem a la Sagrada Escriptura, concretament al capítol 10 del llibre de Daniel, a la carta de Sant Judes i també a l´Apocalipsi, ha cristal·litzat en la litúrgia de l´Església, que presenta a Sant Miquel (signe de la protecció de Déu) vetlant la vida i la mort dels hòmens i les dones, com canten aquests Goigs antics: "Qui voldrá ser prosperat/ en la terra y en lo cel:/ prenga per son advocat/ al Arcángel San Miquel".

La devoció a Sant Miquel es va estendre entre els cristians i ja al segle V trobem a Roma una església dedicada a ell i consagrada el 29 de setembre, d´ací la data de la festa. També el castell Santangelo de Roma, del segle VI, està dedicat a Sant Miquel.

A més del llibre de Daniel, la carta de Sant Judes també fa menció de l´arcàngel Sant Miquel, nom que ve de Mica-el i que en hebreu significa ¿Qui com Déu? Aquesta expressió ve, pel fet que Sant Miquel apareix sempre en un context de lluita entre el bé i el mal i per això se l´invoca com a protector o defensor: "Príncep es de gran valía,/ Arcángel superior/ en suprema jerarquía/ exaltat per lo Senyor:/ qui voldrà ser coronat/ y vestit de inmortal vel".

A l´Apocalipsi també apareix Sant Miquel (Ap 12:7)en una nova batalla, lluitant a favor dels deixebles de Jesús, en contra del maligne: "En la batalla del Cel/ se mostrá bon General,/ al infern llansá Lusbel/ son enemich capital:/ qui voldrá pues ser guardat/ de tal enemich cruel".

Com a éssers espirituals, els artistes han representat a Sant Miquel amb ales i vestit guerrer, amb casc i espasa a la mà, lluitant contra un dragó, situat al seus peus. És així com apareix a Llíria, Agres, Altura, L´ Alaqueria d´Asnar, Tous o la Puebla de San Miguel, Énguera i Benifato, viles d´on és patró, encara que també se celebra a molts altres pobles, com a Gata de Gorgos, Vall d´Ebo i Alcanalí. De fet són moltes les ermites dedicades a aquest sant, com a Gilet, El Toro, Benigànim, Sant Miquel de Torrecelles a Llucena, Corbera, Nules, Pego, Albocàsser, Jalance, Alcalà de Xivert, Val de la Sabina, o Sant Miquel de Soternes, ermita construïda per Joanot Martorell. I també són diverses les parròquies dedicades a l´arcàngel, com a València, l´Alcúdia de Veo, Tous, La Pobla Tornesa, Gata de Gorgos, Canet lo Roig, Massalavés o Altura. Encara cal que citem llocs tan emblemàtics com la bonica porta de Sant Miquel, a la muralla de Morella.

La presència d´aquests esperits angèlics és invocada també es la litúrgia, d´una manera especial a la pregària eucarística primera o cànon romà, quan es demana que l´ofrena siga portada a l´altar del cel "per mans del vostre àngel". Igualment, en la litúrgia dels difunts demanem a Déu que per mitjà dels àngels, porten l´ànima del qui ha mort a la llum santa, al lloc de la glòria de Déu, perquè alliberat dels pecats, el Senyor el faça passar de mort a vida. D´aquesta manera preguem perquè els àngels del Senyor presenten a l´Altíssim aquells que han mort: "De las ánimas lo pés/ té San Miquel en sas mans,/ allí lo guany y despés/ trobarán los cristians:/ qui voldrá ser despatxat/ per entrar dalt en lo Cel".

Que la festa de Sant Miquel a tants pobles del País València, ens ajude a vore en aquest Arcàngel, amic dels hòmens, aquell que ens protegeix i ens acompanya en la lluita contra el mal.