Este dijous va tindre lloc a la catedral de València (temple jubilar durant aquest temps) l´obertura de l´Any Jubilar del Sant Calze, un jubileu estretament unit a l´Any de la Misericòrdia que s´obrirà el pròxim 8 de desembre a Roma, per commemorar el cinquantenari de la clausura del Concili Vaticà II.

Amb aquest motiu, el cardenal Cañizares, el dimecres passat va escriure una carta adreçada als preveres, als consagrats i als laics, per animar els cristians valencians a celebrar aquest esdeveniment. Aquest Any Eucarístic ha de servir perquè l´Església Valenciana honore i venere el Sant Calze de l´Últim Sopar, una relíquia que va arribar a València, i que amb la seua presència ha enriquit espiritualment aquesta comunitat diocesana.

Va ser l´anterior arquebisbe, Carlos Osoro, qui va demanar a la Penitenciaria Apostòlica poder celebrar un jubileu cada cinc anys en honor del Sant Calze, signe del culte eucarístic. El lema d´aquest Any Jubilar és, "Calze de la Misericòrdia", ja que el misteri de l´entrega del Senyor, només s´entén des de la misericòrdia i des de l´amor de Déu per tots nosaltres. Per això l´arquebisbe Antonio Cañizares expressava en aquesta carta, "el goig i l´agraïment per l´Any Jubilar" que la Santa Seu ha concedit a la nostra Arxidiòcesi.

El Sant Calze és, en el misteri eucarístic, expressió de l´amor de Déu que, en l´últim sopar ens donà el seu cos i la seua sang com a sagrament de la nostra fe, tal i com diem al final de la consagració. Va ser en l´Últim Sopar, i per tant també en cada celebració de l´Eucaristia, que anticipem i alhora commemorem el sacrifici de la creu.

L´amor infinit de Déu es manifesta en l´Eucaristia i per això l´Església, com ha dit l´arquebisbe Cañizares, "adora, contempla i participa" en el misteri de la fe, de la presència real de Nostre Senyor Jesucrist en el sagrament de l´altar.

Ahir, en la festa anual del Sant Calze, com cada últim dijous d´octubre, el cardenal Cañizares ens encoratjava a "revifar en la comunitat, amb el cor ple d´agraïment, d´admiració, de gratitud, el sentit del misteri de la nostra fe, l´Eucaristia". I ens demanava que no deixem passar en aquest Any Sant Eucarístic, "la gràcia de Déu", per tal d´aprofundir "en aquest misteri i adorar el Senyor".

Si durant aquest Any Jubilar hem de tindre ben present el Calze del Senyor, també hem de venerar aquells que continuen en la pròpia carn, els sofriments del Crits en bé del seu cos que és l´Església. I també tots aquells que pateixen per tantes causes i que com Jesús, es veuen crucificats per les injustícies dels hòmens: els immigrants i els refugiats, els ancians abandonats, els xiquets que passen fam, els qui no tenen treball o en tenen un de precari, les dones maltractades o els malalts. En tots ells podem descobrir el mateix Crist Jesús, ja que el Senyor es fa solidari amb el sofriment dels hòmens. Durant aquest any, els cristians valencians hauríem de fer nostra l´exhortació del bisbe Sant Gregori de Nissa, quan demanava als seus contemporanis, que atengueren amb sol·licitud els pobres, aquells que "estrangers i exiliats demanant almoina", que tenen per sostre "el cel descobert", que "duen vestits vells" i que tenen aliment "si els en donen aquells a qui s´acosten". El bisbe Sant Gregori feia notar que els més pobres beuen de les fonts i el "seu got són les palmes de les mans; les seues alforges són la mateixa pitrera..per taula els genolls ben junts; per llit la terra". Els bisbe de Nissa, com passa ara, també demanava l´ajuda a aquells que "duen una vida errant i aspra, no perquè de bon principi l´hageren triada, sinó obligats per les desgràcies i la necessitat", com els refugiats que fugen de Síria i d´Iraq. Per això el bisbe Sant Gregori exhortava els cristians (i ens exhorta també a nosaltres) a donar a aquestes persones "el menjar que necessiten" i a ser "benigns amb els germans desventurats". Així "que la raó òbriga als pobres les portes dels rics". I acabava el seu sermó així: "Amb paraules plenes de dolçor, dóna el que cal per a viure, prenent-ho de les teues riqueses", per tal que d´atendre "amb cura, la salut precària del pobre, com si en depenguera el teu benestar, la salut de la teua muller, la dels teus fills".

Per això l´Any Jubilar del Sant Calze que va començar ahir, ens ha de moure a viure més atents al sofriment del nostre món, per tal d´atendre i alleujar els qui es troben xafats per la injustícia i pel mal.