El 27 de novembre celebrem el 99è aniversari de la mort de la Mare Mª Encarnació Colomina i Agustí, cofundadora de la Congregació de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret. Això vol dir que l´any que ve, tal dia com hui, celebrarem el centenari de la mort d´aquesta religiosa que va ajudar el P. Josep Manyanet a estendre aquesta congregació que ell havia fundat el 1874, i que en l´actualitat es troba present als cinc continents.

La Mare Mª Encarnació, de nom civil, Manuela, va nàixer a Os de Baleguer el 24 de desembre de 1848, al si d´una família cristiana. Òrfena de mare als sis anys, des de menuda va sentir el desig de consagrar-se a Déu en la vida religiosa i si en un primer intent en les Concepcionistes de Tremp va haver de deixar aquesta congregació per malaltia, després va ajudar Sant Josep Manyanet a fundar un nou Institut religiós: les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, on va ingressar el 9 de març de 1877. Manuela Colomina va començar el noviciat a Barcelona, on va rebre el nom de Mª Encarnació. Va fer la professió el 23 d´abril de 1879 i poc temps després va ser nomenada superiora de la Casa Noviciat.

La reforma de la congregació el 1880, va portar uns canvis que allunyaven aquest institut del carisma rebut pel P. Manyanet. La M M ª Enacarnació , amb altres jóvens fidels a l´esperit manyanetià, després de dotze anys de dificultats, van obtindre l´aprovació d´aquest Institut, restaurat amb el nom de Filles de la Santa Casa de Natzaret. El 1894 van fundar una casa a Aiguafreda i la Mare Mª Encarnació va ser nomenada superiora i mestra de novícies d´aquest lloc, bressol de la restauració de la congregació. El 1898 va fundar el col·legi Mare de Déu dels Àngels a Barcelona i també va obrir el col·legi Sant Josep de Sant Joan de Vilatorrada.

El P. Josep Manyanet, fundador de la congregació, va confiar la direcció de l´Institut a la Mare Mª Encarnació, i ella el va conduir amb prudència i responsabilitat fins el 1905. a partir d´aquell moment, la Mare Mª Encarnació va viure a les comunitats de Sant Josep i del col·legi de la Mare de Déu dels Àngels, dedicada a la pregària i donant exemple de caritat.

El passat 15 de setembre al bisbat de Barcelona, es va iniciar la causa de canonització d´aquesta dona exemplar, que va ser el geni femení de la congregació de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret.

En aquest any que falta per al centenari de la mort de la Mare Mª Encarnació, les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret continuaran escampant, per mitjà de l´ensenyament, el carisma que van rebre dels dos fundadors d´aquesta congregació religiosa. Serà una any de preparació, en el qual les religioses i els religiosos de la Sagrada Família donaran gràcies a Déu pels dons rebuts gràcies a aquests dos intercessors.