Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mullar-se amb l'esquerra

En plena calor del debat sobre successions vàries, potser siga el moment ideal per a refrescar les idees. Em referisc al model de gestió pública del treball als municipis.

El model predominant de les polítiques de treball son passives (tan predominants com predominen els governs del PP). Dit en curt: contractar aturats per tal «d'agranar carrers i reparar voreres». Res més a dir sobre unes generacions ben formades, professionals i amb necessitats d'experiència laboral demostrable per a competir en un mercat salvatge.

En canvi podríem ser proactius, utilitzar les partides de Benestar Social per a impulsar l'economia local i de petita escala que a la llarga incidiran en la creació de treball. Ficarem un exemple.

A la Pobla de Farnals es preveu reobrir les portes de la piscina coberta municipal. El periple de la piscina és de dimensions homèriques. Basta dir que els embolics esdevinguts es remunten a més de cinc anys enrere i que per fi, amb inversions de diversa procedència la piscina municipal està enllestida. El govern del PP ha aprovat concedir la gestió de la piscina a l'empresa privada Vadepsa per un muntant de 1.030.001 euros a fraccionar entre un màxim de deu anys. Amb eixa quantitat de diners es poden fer moltes coses, inclús contractar més «agranadors» i «agranar» alguns vots agraïts més. Volen fer-nos obviar que la gestió privada amaga precarietat laboral, col·locacions doloses o desviament de recursos a molts directius d'operatitvitat dubtosa. I amb eixos diners contractaràn «peons d'oficis varis».

Però què passa amb les polítiques proactives? Un ajuntament pot assumir la gestió directa d'un servei públic, contractant personal qualificat, impulsant cooperatives de professionals que es facen càrrec de la gestió. No és manca de formació o capacitat el que tenalla al nostre teixit productiu, sinó la falta d'oportunitats. No es tracta de contractar «agranadors», es tracta d'espentar amb la força de la cosa pública a persones capaces però minorades per les grans empreses, les que a fi de comptes es queden sistemàticament amb totes les ofertes de gestió de serveis públics.

Per tant, cal allunyar-se de la xafogor del populisme caciquil. Cal mullar-se amb l'esquerra.

Compartir el artículo

stats