El proper 10 d'agost comencen les Festes Populars 2016 Paiporta, les festes majors d'aquesta localitat, que enguany arriben carregades d'actes, més que en 2015, i amb un marcat accent de participació ciutadana en molts dels esdeveniments programats. Aquesta característica es deu a que la ciutadania ha tingut ocasió de participar en la confecció de les Festes Populars 2016 i, de fet, s'han recollit més d'una dotzena de suggeriments que han arribat a la regidoria de Cultura en les diferents assemblees celebrades.

Alguns dels actes els organitzaràn associacions i grups socials. En concret, dos actes emblemàtics com l'entrada de la Murta, prevista per al 15 d'agost, i la festa del melonet, el dia 12, estan organitzats per col·lectius que s'han oferit a contribuir en el bon funcionament de la festa, així com en un important estalvi per a les arques municipals.

L'activitat festera es concentrarà entre els dies 10 i 17 d'agost, i pràcticament s'uneix amb les festes en honor al Crist, previstes entre els dies 5 i 7 d'agost.

Quant a les novetats fonamentals de les Festes Populars 2016 de Paiporta, es troba una forta aposta per la programació per a la gent jove.

En aquest sentit, a les tradicionals casetes de festa, discomòbil i fira d'atraccions se suma el 12 d'agost el JoveRock, una trobada de bandes locals amb altres destacades del panorama valencià, com són Indefinits, Nuclear Winter i Banda Fidelidad, i la programació d'un concert de música en valencià, el dia 10, amb el grup «Tardor». A més, el dia 14 'Los de Marras' protagonitzaran la Nit de Rock.

Les Festes Populars 2016 de Paiporta també destaquen per un canvi de rumb quant a la ubicació dels pols d'atracció de l'activitat. Les tradicionals casetes de festa se situaran al centre del poble, mentre que s'ha donat oportunitat a les associacions de que porten la festa als carrers on tenen situades les seues seus. D'aquesta manera, s'espera que el nucli urbà s'òmpliga de festa, «Que es note que estem de celebració», explica el regidor de Cultural, Alberto Torralba.

«D'estar allunyades de la població, les casetes de festa passen a estar al centre del casc urbà. Volem repartir la festa per tot el poble, i hem buscat el lloc que creiem que és més acollidor i propici per a gaudir-les», afegia el regidor. Aquesta ubicació és el Carrer Antonio Machado, a la vora del Barranc de Xiva.

Entre la recuperació de les tradicions, també es troba el Guisat de Sant Roc, plat típic de les festes paiportines que molts tindran oportunitat de conèixer per primera vegada o bé de rememorar temps passats, amb la degustació programada per al dia 15 d'agost. La pilota valenciana també torna a les festes després d'alguns anys d'absència, en una partida que comptarà amb grans figures com Cervera, Sarasol II o Tino. En les Festes Populars 2016 es mantenen les activitats més tradicionals, com són la volta a peu i entrada de moros i cristians, ambdues per als més menuts, les processons de la Mare de Déu d'Agost, el dia 15, o de Sant Roc, el 16.