Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Alaquàs

Un guardó per a Matilde Ferrer

Els premis es varen lliurar dimecres al Castell d'Alaquàs, on també va actuar la Unió Musical

Ferrer com a jurat en la Exposició de Roses de Calella en 2010. l-emv

Un dels reconeixements més grans que concedeix anualment l'ajuntament d'aquest municipi als seus veïns més destacats, són els Premis Castell d'Alaquàs que aquest any ha sigut atorgat en la categoria de «Ciència i tecnologia. Emprenedor» a Matilde Ferrer Sena (Alaquàs, 1949) a proposta d'Alaquàs Debat. Un guardó merescut, ja que ella ha dedicat gran part de la seua vida a la producció i obtenció de rosers com a continuadora del llegat de son pare, Francisco Ferrer Martí (Alaquàs, 1919-2004), que va ser un gran productor de plantes de roser i va formar a la seua filla en aquest camp.

Des del 1998, Matilde Ferrer dirigeix l'empresa familiar Viveros Francisco Ferrer amb una tradició de més de 70 anys en el cultiu, producció, comercialització i assessorament tècnic de plantes de roser. En l'actualitat, aquesta societat compta, amb unes amplies instal·lacions amb tecnologia d'avantguarda, així com exporta part de la seua producció a països estrangers com França, Itàlia, Alemanya, Rússia, Xile o Argentina.

Part del treball de Ferrer Sena dins d'aquesta mercantil ha estat la seua dedicació a la creació de rosers des del 1985, dels quals una vintena de varietats han eixit al mercat. De fet, dins d'aquestes i d'altres que comercialitza, es troben rosers dedicats a ciutats com Barcelona o Reus i a personatges coneguts com és el cas de Vicente Blasco Ibáñez, George Moustaki, Monica Belluci, Laetitia Casta, Edith Piaf, Charles de Gaulle, Paul Mc Cartney, Gina Lollobrigida, Lluís Llongueras, Pau Casals, Liv Tyler, Marie Curie, Charles Aznavour o Inés Sastre.

Com a conseqüència d'aquesta tasca, Matilde Ferrer ha obtingut importants reconeixements en l'àmbit estatal així com en l'internacional, entre els quals destaquen la Medalla d'Or a la varietat més perfumada a Ginebra (1992, 2007), el Premi al Mèrit en Bagatelle-París (1999, 2008), la Medalla d'Or a Roma (2001), la Medalla de Plata a l'Argentina (2001), la Medalla de Plata a Ginebra (1996, 2014), la Medalla d'Or a Mònaco (2016), nombrosos premis a la Millor Rosa Espanyola a Madrid i diversos guardons al Concurs de Roses Noves ciutat de Barcelona.

A més a més, llocs emblemàtics de València i de l'estat espanyol compten amb projectes paisatgístics amb roserars en les quals ha intervingut.És el cas del Palau de Congressos, el Palau de la Música, la Ciutat de les Arts i les Ciències, l'avinguda Blasco Ibáñez o del roserar dels Jardins de Vivers a València. I fora de la Comunitat Valenciana, el «Parque del Retiro» o la «Puerta de Alcalá» a Madrid, l'avinguda Diagonal o el Parc Cervantes a Barcelona o el «Parque Federico García Lorca» a Granada.

Per últim, recordar que aquesta alaquasera de naixement és presidenta de l'Associació Espanyola de la Rosa, entitat que forma part de la «World Federation Rose Societies». I que també ha sigut jurat en concursos de roses i ha impartit diversos cursos i conferències i ha participat en taules redones sobre la ciència, tècnica i cultura d'aquesta planta. Mèrits tots aquests que sens dubte fan mereixedora a Matilde Ferrer Sena d'aquest guardó.

Compartir el artículo

stats