Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un Palau oblidat

Segons l´inventari de 1862, era una casa palau amb el seu hort tancat de trenta-sis fanecades i taxada a 53.000 rals de billó

Com tota gran família nobiliària, els Rabassa tenien un llar senyorial, que no obstant això va desaparèixer quan va ser venut per a materials de construcció en 1934 pels últims descendents. En el desaparegut palau de Benetússer podem establir dues etapes constructives ben diferenciades, la primera dels segles XIV al XVI i una segona durant els segles XVII al XVIII. Per a fer-nos una idea de l´esplendor d´aquest palau ací van unes dades. En 1692 Baltasar Pardo de la Casta, germà de la primera marquesa de Dosaigües, va fer unes reformes al seu castell d´Alaquàs per valor de 300 lliures, es a dir la construcció del pas de comunicació que uneix l´església de l´Assumpció amb el castell, el cor del temple i la tribuna des d´on el tercer marquès de la Casta i el seu llinatge podien escoltar missa. Mentres que el segon marquès de Dosaigües va fer unes despeses per valor de 1.813 lliures configurant una residència a la moda del barroc vinculada a un hort-jardí al qual se li donava un major pro­tagonisme.

Apartir del segle XIX aquest palau comença a patir un període d'abandó i decadència que té dues dates claus: un incendi al 1852 originat a la fàbrica de mistos que ocupava tota la crugia sud de l´antic palau i l´enfonsament en 1885 de la seua façana oest.

Sobre la ubicació d´aquest palau, és ben sabut que Sofía Dasí i Puigmoltó filla del sisè marquès de Dosaigües va heretar la «casa palacio con su huerto cerrado de pared (...) de treinta y seis hanegadas poco mas o menos de tierra, situado en el pueblo de Benetúser, plaza del Castillo marcada con el nú­mero tres, que (...) linda por delante con la plaza del Castillo, por espaldas con la acequia de Fabara, por la derecha con la Iglesia y plaza de este nombre, y por la izquierda con tierras del Señor Marqués de Mirasol y Doña Josefa Picó...», i que es va taxar en 1862 en 53.000 rals de billó.

Encara perviuen en el poble restes d'aquest magnífic palau, malgrat la seua desaparició.

Compartir el artículo

stats