Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

ADMINISTRACIÓ i Gestió OBERTA

Davant la queixa constant, la insatisfacció i la frustració ciutadana, imaginem per un moment un Govern transparent, obert i col·laboratiu: per a què pot servir aquest Govern? Per enfortir la relació d'intercanvi, per legitimar la seua actuació, per democratitzar processos... Tot açò és el que prometia el Govern Obert, la realitat quotidiana allunya la teoria de la pràctica. En canvi, front aquests reptes, pensem per un moment en una Administració Oberta. Amb seguretat que hi trobarem exemples: l'Ajuntament de Torrent, i la seua intel·ligència institucional; l'Ajuntament de Paiporta, motor de la transparència pública; l'Ajuntament de Picanya, referent TIC; l'Ajuntament de Riba-roja, amb vot i veu dels ciutadans i col·lectius; o l'Ajuntament de Quart, i la seua gestió col·laborativa.

El Govern Obert no ha comptat amb les persones! En els darrers anys hem assistit com a convidats en l'aniversari d'un propparent, a través d'un portal de transparència -i també de participació, en el millor dels casos-, a la batalla a camp obert entre polítics i tècnics que al remat termina amb la publicació dels CV, agenda o retribucions. També amb l'ampliació de les obligacions mínimes en casos com: GVA Oberta, Transparència Aragó o Govern Obert - Gencat. El Govern Obert tampoc és obert! Un portal de transparència que no és accessible, no és obert; una informació que no és comprensible, no és oberta? Llavors, què hi ha d'allò que ens interessa com a ciutadans? D'allò que és nostre. I aquesta és la primera fita, l'escolta empàtica real, allò que no va poder ser i que va quedar pendent per tal de servir a Transparència Internacional o a Dyuntra i puntuar en els seus rànquings.

L'Administració Oberta en el marc de la governança es deu a les persones i dona resposta als problemes de les persones. En l'horitzó del Govern Obert s'intueix tard o d'hora un canvi sistèmic cap a una Administració Oberta, tot l'esforç en matèria de transparència, participació, col·laboració i retiment de comptes en els últims anys condueixen a aquesta obertura. Els perfils facilitadors: informació, documentació i arxivística; gestió i administració pública; i la nova saba (menors de 35); són punta de llança en la transformació i en l'obertura de l'Administració. Ho va apuntar de forma magistral Mentxu Ramilo, en 2015, açò passaria per «l'obertura de ments, de voluntats i de -bons- cors» (Ramilo, 2015). No podem permetre'ns perdre de vista (1) l'estructura: l'ecosistema extitucional i institucional, ni (2) les persones: el motor de la transformació institucional i social. Per mitjà d'assaig i error, tal volta, l'avanç cap a una Administració Oberta, amb el cas de l'Horta Sud com a bona mostra dels (des)aprenentatges, ens permetrà trobar errors en la bona direcció?

Compartir el artículo

stats