El col·legi públic González Gallarza acull des de hui fins al pròxim 14 de maig a Sotil i Carmesina, els dos gegants d'Alaquàs que han descansat fins ara a l'entrada del Castell d'Alaquàs. Una comitiva d'alumnes i professores han arribat de matí- passades les 10:30 hores- a l'emblemàtic monument del municipi per arreplegar als dos personatges gegants que seran, «una icona del poble per a generacions futures», segons ha explicat Chelo Laguna, cap d'estudis del centre.

Amb música de flauta i tambor entonant melodies medievals, els xiquets i les xiquetes han fet una cercavila des del Castell fins al centre escolar, on centenars d'alumnes els esperaven al crit de: «Ja venen, ja venen!». Tota la comunitat educativa s'ha bolcat en donar la benvinguda als gegants que estaran al centre públic fins al pròxim 14 de maig. Durant tota la setmana, el González Gallarza farà tallers, activitats i visites al voltant de les figures que recreen a Sotil, un alfaquí que va residir a Alaquàs al segle XVI i treballava la seda, que representa la convivència i el treball del llaurador. I a Carmesina, una donzella del senyoriu del municipi quan estava en mans dels Vilaragut al segle XV que és aquella persona que arriba de fora, la que troba noves arrels en un nou lloc.

Així mateix, Carmesina també vol ser la literatura i la riquesa de la llengua valenciana. Els gegants són personatges que representen valors com la llibertat de pensament, la tolerància i la diversitat.

La creació dels monuments està emmarcada dins de la celebració del centenari de la protecció del Castell d'Alaquàs.

La idea és representar a la població de la localitat en diferents èpoques de la història. A més, tal com explicava ahir la cap d'estudis de González Gallarza, es pretén que els gegants és convertixen en una «icona» per al poble. «Esta és la primera generació que va a viure activitats amb els gegants i que va a començar a tenir-los com a icona d'Alaquàs».